Foxconn, Sharp markalı üst segment modeliyle mobil pazarda dengeleri değiştirebilir

Foxconn, Sharp markalı üst segment modeliyle mobil pazarda dengeleri değiştirebilir

Apple ve Samsung'un domine ettiği, HTC, Sony ve LG gibi üreticilerin de paylarını büyütmeye çalıştığı üst segment telefon pazarında dikkat çekici çıkışlar yaşanıyor. Asyalı üreticilerin benzer özellikler ve etkileyici tasarımla, daha uygun fiyat politikası geliştirerek pay kapmaya çabaladığı bu arenada yeni bir gelişmeyi kenara not etmemiz gerekiyor. Zira kısa bir zaman önce, iPhone modellerinin üretim sürecinden tanıdığımız Foxconn tarafından satın alınan firma, yeni Aquos Zeta SH-04H model akıllı telefonunu duyurdu. Uzun süredir uykuda bekleyen Sharp markasını yakın zamanda çok daha sık duymaya hazır olun.

SH-04H-1

Dürüst olmak gerekirse, Foxconn'un, Sharp’ın yüzde 66’sını 3,5 milyar dolara satın aldığını önceki ay duyurması, böylesi bir gelişmenin habercisiydi. iPhone'un ana üretici olan Foxconn'un bu denli kritik bir hamle yapması, üretici olmanın yanı sıra güçlü bir markayla cihaz pazarında da rekabete açılmasını kaçınılmaz hale getirdi. Bu çıkışı Apple ve diğer üreticilerin hatrı sayılır bir tehdit olarak algılayıp algılamayacakları, önümüzdeki dönemde alacakları kararlardan anlaşılacaktır. Foxconn'un, üretimleriyle ilgili Samsung ve LG ile süregelen işbirliklerinin de Sharp hamlesiyle bir revize görmesi kaçınılmazdı. Dolayısıyla, Foxconn'un Sharp markasıyla, pazarın aslan payını alan şirketlere kafa tutacak özelliklerde bir cihaz geliştirmesi, bu durumu klasik bir "yeni ürün haberi"nden farklı kılıyor.

SH-04H-5

Yeni bir Çinli akını geliyor

Hatırlayacak olursanız Samsung, üretimdeki işbirliğini geliştirmek adına üç yıl önce Sharp'ın %3'lük hissesini 112 milyon dolara satın almıştı. Dünya elektronik pazarının geli kalanında sesini yükselten Asyalı üreticilerin kendi içlerinde adeta bir danışıklı dövüşü çağrıştıran bu alışverişi uzun dönemde Amerikan ve Avrupalı markaların başına ne gibi çoraplar örecek (veya örecek mi) bilmiyorum ama yakın zamandaki birleşme ve iflas haberleri, teknoloji pazarındaki dengelerin değişmesine ve sıralamaların değişmesine sebep olacak gibi görünüyor. Dünya elektronik pazarındaki dönüşüm ve Asya etkisinin acısı Japon ve Çinli diğer markalardan da çıkabilir. Bu bağlamda, HTC ve Sony'yi topun ağzında görebiliriz. Zira Samsung ve LG'nin tuzu kuru. Kendi markaları haricinde üretim güçleri bulunan bu şirketlerin sabır eşikleri yüksek. Pazarda kan kaybeden HTC ve Sony için aynı şeyi söyleyemiyoruz. Yılların iddialı markası Panasonic'in düştüğü durumu hatırlamak, gelecekle ilgili tahminler yürütme konusunda bize yardımcı olacaktır.

SH-04H-3

Telefon pazarında çarşı karışacak

Sharp marka telefonlar yeni sayılmaz. Fakat gelin görün ki tehdit oluşturacak bir çıkışı bırakın Sharp'ı, agresif sayılacak başka bir üreticiden de görmedik. Kendi pazarlarında çok ciddi hacimlere sahip olan ve dünya pazarlarında da vites büyüten Çinli üreticilerden ZTE, Xiaomi, Huawei ve Lenovo'nun silindir gibi paarın üzerinde geçeceği günler yakındır. Batılı teknoloji şirketlerinin "Bi siz eksiktiniz" diyebileceği Sharp'ın duyurduğu Aquos Zeta SH-04H'ü dikkat çekici kılan nedir? Özelliklerine bakıp bir altmetin okuması yapmak gerekirse; 2017'nin provası olarak sayılacak bir 6 aylık döneme giriyor olabiliriz. Zira Çinli şirketlerin genel yaklaşımı, önce kendi pazarlarında ellerinden geleni artlarına koymayıp, bu deneyimlerini diğer pazarlara uygulamak yönünde.

SH-04H-2

Sharp nasıl bir telefon yaptı?

Sharp'ın bu dikkat çekici modeli, 5,3 inç boyutunda Full HD çözünürlükte 2.5D kavisli ekrana sahip. Bu yıl çıkan üst seviye telefonlarda gördüğümüz Qualcomm Snapdragon 820 işlemcisisine eşlik eden ve Adreno 530 grafik birimi de Sharp'ın bir işler çevirdiğinin işaretleri sayılabilir. 22.6 megapiksel çözünürlüğünde ve f/1.9 diyafram aralığına sahip kamerası da bunun bir tesadüf olmadığına kanıt sayılabilir. Bu telefonun kamerası (henüz test etmemiş olsam bile) açıklanan özellikleriyle ıslık çaldırtıyor diyebilirim. 0,4 saniyede görüntüye odaklanan kamerası optik görüntü sabitleyici (OIS) ve HDR desteğini de sunuyor. 5 megapiksel çözünürlüğünde geniş açılı ön kamerasıyla selfie sevenlere de güz kırpan Sharp, 3000 mAh'lik bataryayı 7,6 mm'lik ve 155 gramlık bir gövdeye sığdırmayı başarmış. Tüm bunlar yetmezmiş gibi, suya ve toza dayanıklı olduğunu da belirtmeden geçmeyeyim. Henüz fiyatı açıklanmayan SH-04H'ün pazarlama ve satış stratejisi de üretimdeki gibi incelikli gelişirse, nurtopu gibi bir üst seviye markamız daha olacağı anlamına gelecektir. Bu durumda, "şimdi onlar düşünsün" diyeceğimiz şirketler belki şimdilik Apple, Samsung, LG filan olmayacaktır fakat Sony, Microsoft ve HTC'yi sıcak bir dönem bekliyor. Asus'un pazarda kendini unutturarak alttan götürmesi ise bir başka yazının konusu olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.