Disney: Video oyun yapmayı bırakıyoruz çünkü nasıl yapılacağını bilmiyoruz

Disney: Video oyun yapmayı bırakıyoruz çünkü nasıl yapılacağını bilmiyoruz

Elinde çok büyük bir yayıncılık ve marka gücü barındıran Disney video oyun pazarından çekildiğini resmen açıkladı. Yatırımcılara açıklamayı yapan şirketin CEO'su Bob Iger video oyun pazarından çekilmelerinin ana nedenini açıkça ortaya koydu: Uzmanlık alanları olmaması.

Mickey Mouse, Donald Duck, Marvel, Star Wars, Indiana Jones gibi bugün kült olan markaların sahibi aynı zamanda ABC, ESPN gibi televizyon kanallarının sahibi olan Disney ne olduda video oyun pazarından çekildi? Üstelik şirket 2005 ile 2016 arasında yarım düzineden fazla oyun stüdyosunu satın alarak bünyesine katmıştı. Tüm bunlar bir araya geldiğinde şirketin video oyun pazarında başarıya ulaşmaması için bir sebep yoktu. Ancak şirketin CEO'su Bob Iger aslında herkes için önemli dersler içeren şu açıklamayı yaptı: Video oyunun nasıl yapılacağını ve dinamiklerini bir türlü anlayamadık ve içselleştiremedik.

Şirket kendi içerisinde sahip olduğu onlarca stüdyo ile bugüne kadar birçok video oyun geliştirdi ancak görünen o ki şirket fırsat maliyeti (opportunity cost) bakımından yeterince tatmin olmamış. Bob Iger aynı zamanda video oyun üretmenin aslında finansal olarak ciddi riskler barındırdığının da altını çizmiş. Şirket bundan sonra elindeki markaları diğer oyun stüdyolarına lisanslayarak video oyunlardan gelir elde edecek.

Bob Iger'ın yaptığı açıklama aslında bugün birçok girişimci ve şirket için önemli bir ders barındırıyor. Elinizde bir ürünü üretmek için tüm ''hammaddelere'' sahip olabilirsiniz ancak o ürünün yer aldığı pazarın bambaşka dinamikleri ve üretim sürecinin kendi içinde bir yapısı vardır. Bugün birçok şirket ''biz bunu kendi içimizde hallederiz'' düşüncesiyle yola çıkarak günün sonunda milyonlarca dolarını çöpe atıyor ardından ya bir satın alma yapıyor ya da işbirliği yoluna gidiyor. Şirketinlerin kısmen de olsa kendi alanları(know-how'ları da diyebiliriz) dışında bir işe girişmeden önce iki kez düşünmelerinde faydar var.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.