Türkiye'de mobil kullanıcı araştırmasının sonuçlarını yayımlıyoruz [Özel Haber]

Türkiye'de mobil kullanıcı araştırmasının sonuçlarını yayımlıyoruz [Özel Haber]

Deloitte tarafından 2012 yılından bu yana her yıl birçok ülkenin katılımı ile yapılmakta olan Global Mobil Kullanıcı Anketi'nin (GMCS) sonuçları yayımlandı. Deloitte Türkiye TMT Lideri Tolga Yaveroğlu ev sahipliğinde toplantı ile değerlendirmesini aldığımız anket çalışması, Türkiye'deki mobil kullanıma dair önemli sonuçlar içeriyor. Çalışmada mobil telefon kullanıcı tercihlerinin çeşitli sorular ile analiz edilmesiyle bu alandaki hizmet sağlayıcılarına önemli bilgiler sunuluyor.

offer-3

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 30 ülkeden 49 bin katılımcıyla gerçekleştirilen araştırma, tüketicilere ve bu alanda hizmet veren şirketlere mobil cihaz kullanımının geldiği nokta hakkında önemli veriler sunuyor.

Deloitte Türkiye TMT Lideri Tolga Yaveroğlu
Deloitte Türkiye TMT Lideri Tolga Yaveroğlu

Deloitte Türkiye Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Endüstrisi Lideri Tolga Yaveroğlu, bu kapsamlı raporla ilgili çok az sayıda gazeteciye bilgi verdi. Yaveroğlu, rapora ilişkin konuşurken “Mobilitenin sosyal dokumuza ne denli nüfuz etmiş olduğunu hepimiz biliyoruz; bunu rakamlarla da ortaya koymuş olduk. Araştırmamızın en çarpıcı sonuçlarından bir tanesi Türkiye’de tüketicilerin her gün toplam 4 milyar kez telefonlarını kontrol ediyor/kullanıyor olması. İçimizde her dört kişiden birinin uyanır uyanmaz yaptığı ilk şey telefonunu eline almak. Mobil teknolojilerin günlük yaşantımızda hızla artan yeri beraberinde birçok fırsat getirirken, sosyal etkileşimlerimizde de fark edilir değişikliklere neden oluyor” dedi.

İşte Global Mobil Kullanıcı Anketi'nde öne çıkan sonuçlar ve değerlendirmeleri.

Mobil kullanici1
Global Mobil Kullanıcı Anketi 2015 çalışması, Deloitte tarafından 6 Kıta, 30 ülke ve 49.000 katılımcı ile gerçekleştirildi.

Kullanıcılar 15 dakikada bir ekrana bakıyor

Türkiye’den 18-50 yaş arası 1000 kişinin katılımıyla ortaya çıkan sonuçlara göre Türkiye, dinamik ve genç nüfusu nedeniyle akıllı telefon bağımlılığının en yüksek olduğu ülkelerden biri. Türkiye’deki kullanıcılar günde ortalama 70 kez cep telefonunu kontrol ediyor, bu da yaklaşık 15 dakikada bir ekran yüzü gördüğümüz anlamına geliyor. Bu oran; Rusya, İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelerin neredeyse iki katına denk düşüyor.

Mobil kullanici2
Ülkelerin akıllı telefona olan bağımlılıkları karşılaştırıldığında, ortalama ve üzeri bağımlılık seviyesi (gün içinde 50 defadan fazla kontrol etme) en yüksek olan ülke Türkiye.

Gençler uygulamalara ayda 7,5 TL harcıyor

Akıllı telefon bağımlısı olarak nitelendirilebilecek kesim, Türkiye’de mobil kullanıcıların %22’sini oluşturuyor. Yaklaşık 5 cihaza erişimi olan bu kullanıcılar, uygulamalar için ayda ortalama 7,5 TL’yi gözden çıkarıyor. Her on kişiden dokuzu, uyandıktan sonra 15 dakika içerisinde cep telefonunu mutlaka kontrol ediyor ve yarısının yaptığı ilk şey sosyal medya hesaplarını ve mesajlarını (anında mesaj ve SMS) kontrol etmek oluyor. Bu kesimin %77’si toplu taşıma araçlarında, %52’si de TV izlerken düzenli olarak telefonlarını kullanıyor.

Mobil kullanici3
Akıllı telefonlar gündelik hayatın birçok noktasında kendine yer edinmiş durumda; katılımcıların %80’ninden fazlası ortalama ve üzeri bağımlılık seviyesine sahip.

Mobil kullanici25
Akıllı telefona olan bağımlılık 18-24 yaş arası katılımcı grubunda zirve yapıyor. Bu durum indirilen uygulama sayıları ve yapılan harcamalara yansıyor.

Mobil kullanici5
Katılımcıların büyük bir kısmı güne başlarken ve yatmadan önce kontrol amaçlı akıllı telefonlarına bakıyor.

Mobil kullanici6
Her 3 kişiden 1’i uyandıktan sonra 5 dakika içinde telefonuna bakıyor. Bu oran 18-24 yaş grubunda en yüksek seviyesine ulaşıyor.

Her 5 kişiden biri trafikte akıllı telefona bakıyor

Rapora göre telefonun günlük kullanımı, yaşam alanlarında çatışma yaratabiliyor. Örneğin kullanıcıların yaklaşık %20’si, karşıdan karşıya geçerken ve araç kullanırken akıllı telefonunu kullandığını belirtiyor; bunu sürekli ya da çok sık yaptığını söyleyenlerin oranı ise %7. Bir diğer sosyal risk faktörü ise aile ile birlikte geçirilen zamanlarda, 18-25 arası yaş grubunun, 45-50 arası yaş grubuna oranla iki kat daha fazla telefon kullanması...

Mobil kullanici7
Akıllı telefonlar yadsınamaz şekilde hayatımızın bir parçası haline gelmiş durumda. Alışveriş, seyahat, sosyalleşme gibi durumlar bir yana, akıllı telefonları çok riskli durumlarda bile kullanıyoruz.

Mobil kullanici8
Akıllı telefon kullanımı günlük hayatın her anına yansıyor. Özellikle dışarıda ve ulaşım sırasında gençlerde telefon kullanımı yoğunlaşıyor.

Mobil kullanici9
Türk kullanıcılar gelişmiş ülkelere kıyasla video ve müzik gibi zengin içerikleri akıllı telefonları ile tüketmeye daha yatkın.

Mobil kullanici10
Yoğun telefon kullanımına rağmen bazı katma değerli hizmetlerin kullanımı sınırlı kalıyor. 4.5G teknolojisi ile bu alanların kullanımının artması bekleniyor.

Mobil kullanici11
Tercih edilen iletişim aracı olarak anlık mesajlaşma kullanımı her geçen gün artıyor. Buna karşın SMS ve sesli konuşma kullanımı düşüyor.

Fotoğraf çekip paylaşmada Türkiye ön sırada

Her iki kullanıcıdan biri, çektiği fotoğrafları günlük olarak sosyal medyada paylaşıyor. Bu oranla Türkiye, hem akıllı telefonunu fotoğraf çekmek için kullanma, hem de bu fotoğrafı sosyal medyada paylaşmada Brezilya, Çin, Rusya, İngiltere, Almanya gibi pek çok ülkeyi geride bırakıyor.

Mobil kullanici12
Her iki kullanıcıdan biri çektiği fotoğrafları günlük olarak sosyal medyada paylaşıyor.

Mobil kullanici13
Günlük fotoğraf çekme ve paylaşma alışkanlıkları incelendiğinde gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkeler arasında ciddi farklılıklar ortaya çıkıyor.

Mobil kullanici14
Akıllı telefon penetrasyonunun %45-50 seviyelerinde olmasının yanında, katılımcıların %86’sı akıllı telefona erişimlerinin olduğunu belirtiyor.

Mobil kullanici15
Katılımcıların %80’i 3 yaşından küçük telefona/tablete sahip.

Mobil kullanici16
Cep telefonları genel olarak mağazalardan satın alınmasına rağmen, her 5 telefondan 1’i internet üzerinden satın alınmış.

Eski telefon akrabaya veriliyor

Raporun bir diğer çıktısı da, Türkiye’deki kullanıcıların, akıllı telefon değiştirme hızı yüksek olan bir kullanıcı profiline sahip olması. Buna göre kullanıcıların %80’i, 3 yaşın altındaki telefonları kullanıyor. İkinci el telefon kullananların oranı sadece %14. Kullanıcıların %60’ı, telefonunu mağazadan; %16’sı ise internetten alıyor. Diğer taraftan her 2 telefondan 1’i, el değiştiriyor. Bu telefonların %70’i akrabalar ve arkadaşlar arasında el değiştiriyor, gerisi internet üzerinden satılıyor ya da yenisi alınırken takas yapılıyor. Yedek olarak saklanıp kullanılmayan telefonların oranı %37.

Mobil kullanici17
Kullancıların yaklaşık yarısı, eski telefonlarını bir daha kullanılmamak üzere saklıyor ya da elden çıkarıyor.

Mobil kullanici18
iPhone marka telefonların tekrar kullanıma alınma oranı (aileye/arkadaşa telefon marka verme, satma) Samsung’a göre daha yüksek.

Mobil kullanici19
Çoğu kullanıcı akıllı telefonunu sıfır aldığını belirtmiş. Sadece %14’lük kesim kullanılmış telefona sahip.

Wi-Fi’a oranla mobil ağ kullanımı artıyor

Türkiye’deki akıllı telefon kullanıcılarının %82’si internete kendi Wi-Fi’ı (evinde ya da işyerinde) ile bağlanmayı tercih ederken, halka açık yerlerde Wi-Fi ile kullanım oranı %37’ye düşüyor. Akıllı telefonları ile mobil ağ üzerinden internete bağlanan kullanıcıların oranı ise %65 -bu oran tablet kullanıcıları arasında yaklaşık üçte birine düşüyor. Tercih edilen bağlanma metodu sorulduğunda, kullanıcıların %59 ile en sık Wi-Fi bağlantısını tercih ettikleri görülüyor. 2013 yılında %73 olan bu oran, Türkiye’de kullanıcıların mobil ağları giderek daha fazla kullanmaya başladıklarına işaret ediyor.

Mobil kullanici20
Kullanıcıların çoğu internete ev ve iş yerlerindeki kablosuz internet ağı üzerinde bağlanıyor. Ayrıca tabletlerden mobil ağ ile internete bağlanma oranı oldukça düşük.

Video öncesi izlenen reklamlar çok etkili

Akıllı telefon sahipliğinin artışına paralel olarak, mobil reklam, mobil ticaret ve mobil ödemenin de Türkiye’de giderek yaygınlaştığı görülüyor. Buna göre tüketicilerin en çok hatırladıkları ve tepki verdikleri video reklamlar, bir video izlemeden önce yayınlanan reklamlar oluyor.

Mobil kullanici21
Video öncesi/esnasında yayınlanan reklamların kullanıcılar tarafından yüksek fark edilme oranı yüksek. Buna karşın sosyal medya reklamlarında ise bu oran oldukça düşük.

Mobil kullanici22
Telefon kullanıcılarının hâlâ ciddi bir kısmı (%47) telefonunu kullanarak ödeme yapmayı düşünmüyor.

Güvenlik algısı, mobil ödemeye engel

Kullanıcıların %85’i alışveriş sitelerine telefon üzerinden erişirken; tüm kullanıcıların sadece %17’si mobil ödeme yöntemlerini kullanıyor. Özellikle mağaza içi mobil ödeme yapmayanların en büyük çekincesi güvenlik endişesi olarak öne çıkıyor. Daha önce para transferi yapmayan kesimde, her iki kişiden biri ise henüz kullanmadığı bu özelliği denemek istediğini söylüyor. Ulaşım ve perakende sektörlerinin mobil ödeme ile entegre olması halinde kullanıcıların %45’i, toplu taşıma ile yolculuk yaparken, alışveriş yaparken ve taksi ücreti öderken mobil ödemeyi kullanmak istediğini iletiyor.

Mobil kullanici23
Ulaşım ve perakende sektörlerinin mobil ödeme ile entegre olması akıllı telefon kullanıcılarına büyük fayda sağlayacak.

Mobil kullanici24
Güvenlik korkusu ve bilgi eksikliği telefon ile mağaza içi ödeme yapılması önündeki en büyük engeller.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.