Airbnb'ye Berlin engeli

Paylaşım ekonomisi girişimleri aracıları ortadan kaldırıyor ancak düzenleyicileri değil. Berlin, Uber ile uzun süreli mücadelesinden sonra şimdi de Airbnb için getirdiği kısıtlamayla gündemde. Yaz mevsiminde en çok turist çeken şehirlerden biri olan Berlin'de yeterince kiralık daire olmaması sorunu, şehrin kısa dönem kiralık apartmanlara kapatılmasıyla çözülmeye çalışılıyor.

1 Mayıs'ta yürürlüğe giren "Zweckentfremdungsverbot" adlı yeni düzenlemeyle Berlin'deki apartmanların turistlere kısa süreli olarak online platformlar aracılığıyla kiralanması yasaklanıyor. Bu yasağı çiğneyen Berlinliler'e yüz bin euro'ya kadar para cezası verilebiliyor. Ev sahiplerinin evlerini paylaşmasının önünde ise ilginç bir sınırlama var. Dileyenler odalarını online olarak kiralamaya devam edebiliyor ancak kiralanan alanın toplam ev alanının yüzde 50'sini geçmemesi gerekiyor.

Otoriteler düzenlemeyle Berlin'de yeterli sayıda uygun fiyatlı konutun varlığını güvence altına almayı umuyorlar. Buna karşılık şehirde kısa dönemli online kiralama kültürü zaten oluşmuş durumda. Zira Şubat ayı itibariyle şehirde 11 bin adet Airbnb ilanı bulunuyordu. Düzenlemeyle birlikte bu sayının yaklaşık yüzde 40 oranında azalarak 6 bin 700'e indiği belirtiliyor.

Airbnb bu gelişmeden elbette memnun değil ve otoriteleri ikna etmesi için bir süre daha lobi faaliyetlerine ağırlık vermesi gerekiyor. Airbnb Berlin'de politika yapıcıları Londra, Amsterdam ve Paris gibi insanların evlerini açık düzenlemeler dahilinde paylaşıma açmalarını sağlayan şehirleri örnek almak konusunda cesaretlendirmeye devam edeceğini söylüyor.

Yorumlar
  1. İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    Yorum Yazmak için Giriş Yap
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.