Twitter'ın kurucu ortaklarından Biz Stone, mobil soru-cevap girişimi Jelly'yi ilk kez 2013'te çıtlatmış ve Ocak 2014'te açılış yapmıştı. Kısa sürede 2. yatırımını alan Jelly, sonradan ortadan kayboldu ama bu kez yeni nesil bir arama motoru olma iddiasıyla yeniden karşımızda.
Biz Stone, iPhone uygulaması da olan Jelly'yi 'arkasında insanlar olan bir arama motoru' olarak tanımlıyor. Medium'da yazdığı yazıda niceliğe değil niteliğe odaklandıklarını söyleyerek geleneksel arama motorlarına gönderme yapıyor. Stone, normal bir arama motorunda aranan sonuca ilişkin çok sayıda sonuç gösterildiğini ama yanıtın doğruluğuna göre bir kalite sıralamasının yapılmadığını hatırlatıyor.
Jelly'nin hızlı yanıt vermeye değil, kaliteli yanıt vermeye odaklandığını söyleyen deneyimli girişimci, yanıtların gerçek zamanlı olmadığını ama bunun gerçek bir sorun teşkil etmediğini de söylüyor. Zira Jelly, Stone'un açıklamalarına göre başarı ölçütü olarak 'kullanıcıya kazandırılan zaman' metriğini kullanıyor. Yani siz bir sürü sonuç içinde sorunuza en iyi yanıtı arayıp bulana kadar sizi biraz bekletip doğru yanıtı sunmak istiyor.
Jelly, yine kapalı test süreciyle karşımıza çıkıyor ama bu kez soru sormak için üye olma zorunluluğu yok. Sadece soruları yanıtlayanların üye olması gerekiyor. Kullanıcı adınızı alıp soruları yanıtlamaya başlamak için askjelly.com adresinden başvuru yapmak gerekiyor.
Arama motorunun içine insan koymak işe yarar mı?
Biz Stone'un teoride anlamlı bir iş peşinde olduğunu söyleyebiliriz ki ben yine Marco Arment'in yıllar önce söylediği şu sözü hatırlıyorum;
“Bugün Google’da arama yapmak, sorduğunuz her soruya bir cevabı olan aç, çaresiz ve işgüzar satıcılardan oluşan kalabalık bir bit pazarında soru sormaya benziyor.”
Evet, arama motoruları anahtar kelime odaklı çalıştığı için bize direkt bir yanıt verme konusunda kusurlu. Üstelik algoritmaların kötüye kullanılması bu durumu daha da kötüleştiriyor. Neyse ki yapay zeka teknolojileri bazı konularda istenen yanıtları getirmenin yolunu bulmuş durumda.
Jelly ise doğal sorular sorup yanıtlarını alabilme imkanı sunuyor. Fakat soru-cevap arasındaki zaman farkının ne kadar tatmin edici olacağı meçhul. Sosyal medyadan arkadaşlarımıza soru sorup yanıt almak, Jelly'yi beklemekten daha verimli mi diye düşünmeden edemiyorum. Üstelik Jelly'deki yanıtların doğruluğu ve güvenilirliği de illa ki tartışılacaktır.
Bence Jelly'nin mümkün olduğunca çok soru alması belli bir doygunluğa ulaştıktan sonra hazır cevaplar sunması yoluyla işini kolaylaştırabilir. Yanıtlarını iyileştirerek de başarının önünü açabilir. Bu noktada Quora'nın tonlarca soruya yanıt verdiğini de akılda tutmak gerekiyor.
Soruları yanıtlayan kitlenin motivasyonu ve Jelly'nin nasıl para kazanacağı da yanıtlanması gereken diğer sorulardan bazıları. Fakat büyük iddialarda bulunmadan önce, sorularımızı bir kenara çekip, Jelly'nin neler yapacağını izlemeye başlayalım. ;)