Türkiye'de en çok kazanan 15 e-sporcu

Türkiye'de en çok kazanan 15 e-sporcu

Bir zamanlar küçük yaştan itibaren futbol, basketbol, voleybol gibi sporlara sevdalanarak kendini geliştirmeye çalışıp profesyonel olmayı düşleyenler olduğu gibi son yıllarda e-spor oyuncusu olmanın hayaliyle yanıp tutuşanlar da bu yeni sporun adından sıkça söz ettirmeye başladı. Aslında geçmişi 90’lı yıllara dayanan elektronik spor sektörü, Türkiye’nin gündemine henüz girmeye başladığı için yeni bir alan olduğu düşünülüyor. Özellikle Güney Kore’nin e-spor anlamında uzun yıllardır önemli girişimleri bulunuyor. Güney Kore’de lisanslı e-spor oyuncularına ciddi yatırımlar yapılıyor, dudak uçuklatan kazançlar elde ediliyor.

Türkiye’de ise “oyun oynayarak para kazanma” olarak ifade edildiği için önyargılı yaklaşılan e-spor, son yıllarda bu tabuyu kırmayı başaran Türk sporcuların da önemli başarılara imza atmasına ön ayak oluyor. Oysa ciddi bir disiplin gerektiren e-sporda oyuncular; strateji, taktik ve e çabukluğu geliştirmek için yıllarını veriyorlar. Çevrimiçi oynan bu oyunlardan en önemlilerini ise StarCraft II, Dota 2, League of Legends, Counter-Strike: GO, Call of Duty, Hearthstone, Heroes of Storm gibi bilindik oyunlar oluşturuyor.

İşin baş rolünde oyunlar olduğu için e-sporcular çoğunlukla okul çağındaki gençlerden oluşuyor. Profesyonel bir futbolcu gibi karşılaşmalara hazırlanan gençler başarı yakalayabilmek için bir yandan ciddi mesailer harcarken diğer yandan okul hayatlarına devam etmeye çalışıyorlar. Bu nedenle potansiyel barındıran birçok e-sporcu ailelerinden destek göremediği için e-spor kariyerlerini sürdürmekte zorlanıyorlar. Ancak ailesinin, yakın çevresinin ve takımının desteğini ardına alarak büyük başarılara imza atan Türk e-sporcular da bulunuyor. İşte e-spor kariyerini başarılarla taçlandırarak bu spordan en çok kazanan 15 Türk oyuncu...

15. Onur Ünalan

E-sporcu Onur Ünalan

Oynadığı Oyun: League of Legends Oyuncu Kimliği: Zergsting Kazandığı Toplam Ödül: 4,677 ABD Doları

1998 doğumlu Onur Ünalan, elektronik spor kariyerine 2013 yılında ATLAS eSports Team ile giriş yaptı. Ardından kısa bir süre Team Turquality’de bulunan Ünalan, ZONE eSports takımındaki kariyerini de 2015 yılında sonlandırarak Team Aurora’ya geçiş yaptı. Şu an takımın destek oyuncusu görevinde bulunan Ünalan, 2016 yılı itibariyle Şampiyonluk Ligi’ne yükselmeyi başardı. Henüz 15 yaşındayken e-spora atılan oyuncu, kazandığı en yüksek para ödülü olan 2,828.19 ABD Dolarını 2014 Riot Games Türkiye Şampiyonası’nda elde etti.

14. Coşkun Eren

E-sporcu Coşkun Eren

Oynadığı Oyun: League of Legends Oyuncu Kimliği: Tyresse Kazandığı Toplam Ödül: 5,361 ABD Doları

2012 yılında profesyonel anlamda League of Legends oyunu oynamaya başlayan 1989 doğumlu Coşkun Eren, ailesinin karşı çıkmalarına rağmen e-spordan kopmayarak 2014 Türkiye Şampiyonlar Ligi Bahar Sezonu’nda ikinciliği kazandı. Daha sonra takım kaptanı seçilen Eren, takımının kaptanı ve destek oyuncusu olma görevini üstlenmişti.

13. Kasım Polat

E-sporcu Kasım Polat

Oynadığı Oyun: League of Legends Oyuncu Kimliği: Holythoth Kazandığı Toplam Ödül: 5,650 ABD Doları

Dark Passage KasperSky Lab takımında destek oyuncusu görevinde bulunan Kasım Polat, daha sonra League of Legends takımlarından ATLAS’a transfer oldu. 3. Sezon Türkiye Şampiyonası’nda şampiyonluk kazanan 1994 doğumlu oyuncu, 2016 Ocak ayı itibariyle profesyonel oyunculuk kariyerine son verdiğini açıkladı.

12. Yasin Es

E-sporcu Yasin Es

Oynadığı Oyun: League of Legends Oyuncu Kimliği: ReostA Kazandığı Toplam Ödül: 6,247 ABD Doları

2013 yılında League of Legends oyunundan 4,156 ABD Doları kazanan Yasin Es, Türkiye’nin en bilinen Team Turquality, HWA Gaming, Dark Passage, Wild Fire e-Sports Club takımlarında orta koridor görevinde bulundu. ESL Balkanlar Ligi’nde şampiyon olan Es, son olarak Aces High eSports Club’da bulundu.

11. Serkan Ülkücü

E-sporcu Serkan Ülkücü

Oynadığı Oyun: League of Legends Oyuncu Kimliği: LongQ Kazandığı Toplam Ödül: 6,889 ABD Doları

League of Legends oyununun 1. Sezonu bitmeden hemen önce oyuna katılan Serkan Ülkücü, Team Turquality takımının orta koridor pozisyonunda görev alıyor. 2015 yılı Türkiye Şampiyonlar Ligi’nde dördüncülük elde etti.

10. Berke Demir

E-sporcu Berke Demir

Oynadığı Oyun: League of Legends Oyuncu Kimliği: Thaldrin Kazandığı Toplam Ödül: 8,086 ABD Doları

E-spor kariyerine Team Turquality takımında başlayan Berke Demir, 2015 yılında Türkiye Şampiyonlar Ligi Kış Sezonu’nu kazanarak adından sıklıkla söz ettirdi. Beşiktaş Spor Kulübü’nün e-spor takımında oynayarak ilk sezonda bir lig şampiyonluğu, bir de uluslararası Wild Card şampiyonluğu kazanan Demir, Dünya Şampiyonası Ön Eleme Turu’na çıkan ilk Türk oyuncu olma unvanını da taşıyor. Demir, 2016 yılı itibariyle kariyerine SuperMassive takımında üst koridor pozisyonunda devam ediyor.

9. Selim Oynar

E-sporcu Selim Oynar

Oynadığı Oyun: Dota 2 Oyuncu Kimliği: Neqroman Kazandığı Toplam Ödül: 8,145 ABD Doları

Selim Oynar, profesyonel oyunculuk kariyerine 2013 yılında sQreen’s Squad takımında başladı. Daha sonra uluslararası bir takım olan Moscow Five International ile şampiyonluğu yakaladı. Başarılı oyuncu 2016 itibariyle Team Defiance’ta solo orta pozisyonunda kariyerini sürdürmeye devam ediyor.

8. Tugay Keskin

E-sporcu Tugay Keskin

Oynadığı Oyun: Counter-Strike: Global Offensive Oyuncu Kimliği: TuGuX Kazandığı Toplam Ödül: 8,147 ABD Doları

Oyunculuk kariyerine 2006 yılında başlayan Tugay Keskin, kariyerini çok sayıda birincilikle taçlandırdı. 2012 yılında ESL Almanya Profesyonel Serisi Bahar Sezonu’ndaki dördüncülüğüyle 3,247.35 ABD Doları alarak kariyer hayatındaki en büyük para ödülüne sahip oldu. Oyun hayatını Space Soldiers takımında oyun lideri olarak sürdürüyor.

7. Muhammed Işık

E-sporcu Muhammed Işık

Oynadığı Oyun: League of Legends Oyuncu Kimliği: Theokoles Kazandığı Toplam Ödül: 8,633 ABD Doları

League of Legends oyunu henüz Türkiye’de çok fazla tanınmamışken oyun kariyerine başlayan Muhammed Işık, Rampage On The Way amatör takımında ormancı görevinde birçok başarı elde etti. 2013 Türkiye Şampiyonlar Ligi Yaz Sezonu’ndaki başarılarından dolayı Dreamhack’e katılma şansı yakaladı ve karşılaşmalarda üç rakip takımdan ikisini alt ederek takımıyla birlikte yarı finale kadar yükseldi. Son olarak 2015 yılında TCL Kış Sezonu Rövanşı’nda takımıyla birlikte şampiyonluk elde etti.

6. Ercan Bozkurt

E-sporcu Ercan Bozkurt

Oynadığı Oyun: League of Legends Oyuncu Kimliği: TrielBaenRe Kazandığı Toplam Ödül: 13,406 ABD Doları

7 yaşından beri video oyunlarına meraklı olan Ercan Bozkurt, kazandığı çok sayıda şampiyonlukla adından sıkça söz ettiriyor. Dark Passage ve HWA Gaming takımlarında destek oyuncusu görevi yapan Bozkurt, profesyonelliğe ilk adımını Dark Passage’da atmıştı.

5. Abdülkadir Yeğin

E-spoardan en çok kazanan sporculardan biri de Abdülkadir Yeğin

Oynadığı Oyun: CrossFire Oyuncu Kimliği: FLEXX Kazandığı Toplam Ödül: 15,228 ABD Doları

Katıldığı 7 ayrı turnuva sayesinde listemize girmeyi başaran Abdülkadir Yeğin, 4’ünü şampiyon olarak tamamladı. Yeğin, Halen PENTA Sports’ta profesyonel e-spor oyunculuk kariyerine devam ediyor.

4. Atakan Aydın

E-sporcu Atakan Aydın

Oynadığı Oyun: League of Legends Oyuncu Kimliği: Crystal Kazandığı Toplam Ödül: 20,754 ABD Doları

Kocaeli Üniversitesi’nde Bilgisayar Programcılığı Bölümü’nde okuyan 1993 doğumlu Atakan Aydın, Dark Passage takımında orman oyuncusu göreviyle yer alıyor. Fotoğraflarda ve oyun sırasında asla gülümsememesiyle tanınıyor.

3. Asım Cihat Karakaya

E-sporcu Asım Cihat Karakaya

Oynadığı Oyun: League of Legends Oyuncu Kimliği: Fabulous Kazandığı Toplam Ödül: 23,187 ABD Doları

Profesyonel e-sporculuğa 2012 yılında adım atan Asım Cihat Karakaya sırasıyla HWA Gaming ve Dark Passage takımlarında görev aldıktan sonra Ocak 2016’dan beri SuperMassive takımında üst koridor pozisyonunda yer alıyor. 2016 Türkiye Şampiyonlar Ligi Kış Sezonu rövanş maçlarında ezici bir üstünlük sağlayan takımıyla birlikte şampiyonluk başarısını elde etti.

2. Koray Bıçak

E-sporcu Koray Bıçak

Oynadığı Oyun: League of Legends Oyuncu Kimliği: Naru Kazandığı Toplam Ödül: 25,138 ABD Doları

En başarılı takımlardan Dark Passage ve SuperMassive’de orta koridor görevinde oynayan usta oyuncu, henüz 19 yaşında e-spor'dan para kazanmanın olmanın keyfini yaşıyor. Çok sayıda karşılaşmada şampiyonluğa imza atan Bıçak, son olarak SuperMassive takımı ile birlikte 2016 Türkiye Şampiyonlar Ligi Kış Sezonu rövanşlarında birincilik elde etti.

1. Anıl Işık

E-sporcu Anıl Işık

Oynadığı Oyun: League of Legends Oyuncu Kimliği: HolyPhoenix Kazandığı Toplam Ödül: 30,198 ABD Doları

Türkiye’nin ligde oynayan en büyük nişancısı Anıl Işık, Avrupa arenasında çok sayıda başarıya imza attı. Oyunculuk kariyerine Riot Games’in Türkiye’deki ilk resmi turnuvası Gamex ile başlayan Işık, ailesinin desteğini arkasına alarak başarı yolunda ilerlemeye devam ediyor. 2015 Aralık ayından beri Team Huma takımında nişancı olarak profesyonel e-spor hayatını sürdüren oyuncu; daha önce Dark Passage, HWA Gaming gibi ünlü takımlarda yer aldı ve büyük oranlarda kazançlar elde etti.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.