Akıllı termostat ve klima uygulaması tado, stratejik yeni bir yatırım daha aldı

Akıllı termostat ve klima uygulaması tado, stratejik yeni bir yatırım daha aldı

Akıllı termostat geliştiren girişimlerden biri olan Tado, 23 milyon dolarlık yeni bir yatırıma imza attı. Avrupalı girişim arkasına aldığı önemli yatırımcılarla bu dikeyin potansiyeli gözler önüne seriyor.

Münih merkezli bir girişim olan Tado, akıllı termostat ve klima kontrol cihazı geliştiren genç bir girişim. Nest'ten bir yıl sonra, 2011'de 3 Alman girişimcinin hayata geçirdiği girişim, özellikle Avrupa pazarında enerji bağlantılı akıllı ev cihazları üretmek konusunda dikkat çekici bir hamle yapmıştı.

Stratejik yatırımcılar arkasında

2013'te 2,3 milyon dolar tohum yatırımı alan Tado, sonraki yıllarda Avrupa'nın en büyük teknoloji şirketlerinden Siemens'i de yatırımcı olarak arkasında almıştı. Bir başka önemli yatırımcısı ise Avrupa'nın en büyük yenilenebilir enerji üreticicisinin yatırım kolu olan Statkraft Venture Capital olmuştu.

Yatırımcıları bu iki stratejik şirketle sınırlı olmayan Tado, yeni imzaladığı 23 milyon dolarlık yatırım turunda da stratejik bir başka yatırımcıla masaya oturmuş. Çek Cumhuriyeti'nin enerji devi şirketlerinden Čez Group'un yatırım kolu Inven Capital, Tado'nun Seri C yatırım turuna liderlik etmiş.

Geliştirdiği ürünlerle Avrupa'nın enerji tüketim sistemlerine uygun bir rota çizen Tado, mobil uygulamalarıyla da sunduğu bu deneyimi özelleştiriyor. Mobil uygulamasıyla konum tabanlı güncelleme yapan Tado'nun CEO'su Christian Deilmann, bu özelliğin kullanıcılarının yüzde 87'si tarafından kullanılıyor.

Kendini termostat ve iklimlendirme cihazlarıyla tutması mümkün görünmeyen Tado, enerji tüketimine dönük her alanda etkin bir rol alabileceğini gösteriyor ve artık küresel anlamda daha yayılımcı bir plan yapıyor.

Pazardaki rekabet kızışıyor. Ya Türkiye?

Nest'in Avrupa'ya adım atmasının yanında akıllı ev sistemleri geliştiren AlertMe'nin British Gas tarafından satın alınmış olması da Tado'nun artık daha sıkı bir büyüme planı yapmasını şart koşuyor.

Türkiye'ye döndüğümüzde ise akıllı termostat Cosa ile binalar için akıllı enerji sistemi Reengen aklıma geliyor ve bu girişimleri Türkiye'de ne kadar büyütebildiğimiz sorusu tüm çıplaklığıyla karşımızda duruyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.