Türkiye'de gayrimenkul yatırımcılığı maalesef internet yatırımcılığına oranla cazibesini korumaya devam ediyor. Fakat internet sayesinde gayrimenkul yatırımları da yeni bir boyut kazanıyor ve farklı bir yatırım seçeneği olarak dikkat çekmeye başlıyor.
İnternet sayesinde kıtalararası ticaretin giderek attığı malum. Gayrimenkul yatırımları ise taşınmaz mallarla ilişkili olduğu için daha zorlu bir alan ancak internet girişimleri bu dikeyi de konumdan bağımsız olarak değiştirmeye başlıyor.
Düşük riskli kitlesel fonlama
RealtyMogul, RealtyShares, Fundrise, HomeUnion ve OwnAmerica bu alanda örnek gösterilebilecek girişimlerden bir kaçı ve rakamlarla konuşacak olursak; RealtyMogul 45 milyon dolar, RealtyShares 31,0 milyon dolar, Fundrise 41 milyon dolar, HomeUnion ise 21,5 milyon dolar yatırım almış durumda. Tahmin edebileceğiniz gibi bu girişimlerin çıkış yerleri de Kanada veya Amerika Birleşik Devletleri.
Artiman Ventures Yönetici Ortağı Akhil Saklecha, bu dikeye dikkat çekerek, uzaktan kontrol edilebilen bu yeni yatırım seçeneğine parmak basıyor. Saklecha'nın paylaştığına göre gayrimenkulde kitlesel fonlama mantığını uygulayan RealtyMogul, RealtyShares, Fundrise ve sayıları 200'ü aşan girişimlerin toplam değeri 2,6 milyar doları geçiyor. Bu girişimler sayesinde 5 bin dolar gibi küçük risklerle yatırım yapılabiliyor. Diğer yandan kitlesel fonlama modelinin karmaşıklığı ve olası vergi yükümlülüklerinin olabileceğini de hatırlatıyor.
Bir evin tamamını satın almak
Saklecha, Artiman Ventures kendilerinin yatırım yaptığı HomeUnion ile OwnAmerica gibi girişimlerinse yatırımcılara komple bir ev satın alma şansı sunduğunu söylüyor. Bu tarz girişimlerin yeni bir dalga olduğunu, karar hakkına sahip olmanın bu modelde avantaj sağladığını ifade ediyor. Kendisinin de çeşitli avantajlar sebebiyle farklı şehirlerde evler satın aldığını ekliyor.
Homeunion, büyük veri analizlerini de kullanarak yatırımcılara doğru teklifi sunmaya çalışırken, kağıt işlerini de sizin için hallediyor. Bu sayede farklı bölgelerden ihtiyacınıza veya paranıza göre ev satın alabilmenizi sağlıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=b0De6CvLSwc
Elbette internetten ev satın almanın kendi içinde aşılması gereken sorunları var. Ancak Amerikalıların her zaman olduğu gibi bu sorunları da aşmaya çalıştığını görüyoruz. Türkiye'de açık artırma usulü emlak satışı yapan Tapu.com'u bu dikeydeki bir girişim olarak gösterebiliriz ve fakat yeni girişimlerin çıkmaması için bir sebep gözükmüyor.
Şahsen son kullanıcı tarafında gayrimenkul sahibi olmayı kolaylaştıran girişimlerin çıkmasını beklesem de ve en azından ilk aşamada yatırım odaklı girişimlerin çıkması daha gerçekçi bir ihtimal. Kitlesel fonlama modeli ise Türkiye için bir geçiş modeli olarak değerlendirilebilir.
Görsel Kaynak: Shutterstock