Kickstarter'ın en çok fonlanan projelerinden Coolest Cooler'ın fiyaskoya dönen öyküsü

Kickstarter'ın en çok fonlanan projelerinden Coolest Cooler'ın fiyaskoya dönen öyküsü

Kickstarter'ın bir süre öncesine kadar en çok fonlanan projesi Coolest Cooler, platformda yaşanan en büyük fiyaskoya dönüşüyor. Akıllı soğutucusu için 13 milyondan fazla fon toplayarak başarı hikayesine ramak kalan Coolest, fikrini bir türlü hayata geçiremedi. Yoğun tepki alan girişim, son olarak destekçilerinden ek para talep etti.

Coolest Cooler'a aşina olmayanlar için Coolest ilk kez Temmuz 2014'te Kickstarter'da karşımıza çıkmıştı. Girişim, basit bir soğutucuyu, su geçirmez Bluetooth hoparlör, USB şarjı, kesme tahtası, şişe açacağı ve blender gibi özellikler ekleyerek bir tür açık hava eğlencesi haline getirmesiyle ilgi odağı oldu. Ağustos 2014'te tamamlanan Coolest Cooler kampanyası, 13.5 milyon dolar desteğe ulaştı ve Kickstarter'da en çok fonlanan proje oldu.

Kickstarter destekçilerine 165-185 dolar fiyatla satılan Coolest Cooler yaklaşık 63 bin kişi tarafından desteklendi. Yıl sonuna kadar teslim edilmesi beklenen ürün aradan geçen iki yıla rağmen henüz destekçileriyle buluşmadı. Aldığı talebin nugüne kadar yalnızca üçte birini karşılayabilen Coolest'ın 36 bin siparişi hala beklemede.

Yılan hikayesine dönen Cooler, destekçilerine son olarak geçtiğimiz Kasım ayında teslimat sözü verdi ancak bu da, ekibin kendi açıklamasına göre üretim fabrikasındaki eylemler nedeniyle gerçekleşmedi. Bu şekilde ifade edilse de Coolest CEO'su Ryan Grepper'ın açıklamalarından asıl sorunun maliyet olduğu ortaya çıktı. Kendi başına bir ürünü 15 bin dolara ürettiğini söyleyen Grepper, yola çıktıkları tasarımı nasıl ölçekleyebilecekleri konusunda bir fikirleri olmadığını belirtiyordu. Kickstarter'da toplanan para ancak ürünlerin bir bölümü için yeterliydi ve Coolest üretime geçmek için 15 milyon dolara daha ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Fon toplamaya devam etmek için soğutucusunu Amazon Launchpad'de 400 dolara satışa çıkaran Coolest, Kickstarter'daki destekçilerinden de ek para istemeye başladı. Destekçilerinden üç ay sonraki "erken teslimat" fırsatından yararlanmak için 97 dolar daha isteyen Coolest'ın tepki alması artık kaçınılmaz hale geldi. Destekçilerinden ölüm tehditleri aldığını söyleyen Grepper, nefes aldığı sürece Coolest Cooler'ın destekçilerinin her birinin ürünlerini teslim alacaklarına söz veriyor. İşler bir soğutucu için fazla ısınmış gibi görünüyor. Önce sakinleşmeye ihtiyaç olduğu kesin.

Coolest Cooler'ın hikayesi, donanım girişimleri için fikirden ürüne geçiş sırasında risklerin hiç de hafife alınmaması gerektiğini ortaya koyuyor. Kickstarter'ın iftihar tablolarından birinin bu hale geliyor olmasıysa son dönemde bu tip vakaları daha sık duyar olduğumuz kitle fonlama platformunun revizyonunu zorunlu hale getirebilir. Kickstarter destekçilerinin Coolest Cooler ile aynı dönemde bir patates salatası yapma projesine 34 bin dolar yatırım yaptıklarını hatırlamak daha adil bir değerlendirme için sanıyorum gerekli.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.