Letgo kurucu ortağı Alec Oxenford: Türkiye, en büyük pazarımız olan ABD'den hızlı büyüyor

Letgo kurucu ortağı Alec Oxenford: Türkiye, en büyük pazarımız olan ABD'den hızlı büyüyor

Geçtiğimiz Eylül ayında Naspers'tan aldığı 100 milyon dolarlık yatırımla birlikte küresel açılımına ağırlık veren Letgo, Türkiye'de de oldukça popüler. Seri ilanları mobilde yeniden yorumlayan uygulaması, e-ticaretin de artık mobil öncelikli hale geldiğinin en güçlü kanıtlarından biri niteliğinde.

Letgo'nun henüz Türkiye'de ofisi yok ancak Naspers'ın Markafoni, PayU ve Bilio gibi iştirakleriyle burada faaliyet gösteriyor olması Letgo'nun pazara girişinin teknik açıdan pek de zor olmayacağı anlamına geliyor. Girişimin Türkiye performansını ise "Beklentilerimize paralel" şeklinde yorumluyor kurucu ortağı Alec Oxenford.  Türkiye Letgo'nun en büyük pazarı olma niteliğindeki ABD'den çok daha hızlı bir şekilde büyümesiyle dikkat çekiyor.

Alec Oxenford, daha önce gelişmekte olan pazarların eBay'i olarak bilinen OLX'in kurucu ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı. OLX'in bugün 240 milyon kullanıcısı var ve Oxenford, Letgo ile daha büyük bir başarı hikayesine imza atacak gibi görünüyor. Letgo ile ilgili merak edilenleri Oxenford ile konuştuk:

Letgo’nun Türkiye performansını değerlendirir misiniz, nasıl gidiyor? Türkiye özelinde güncel indirilme, kullanıcı ve sınıflandırılmış reklam rakamlarını paylaşabilir misiniz? Buradaki büyüme oranı nedir? Yer aldığınız diğer pazarlarla kıyasla nasıl bir pazar Türkiye? letgo Türkiye’de çok iyi bir başlangıç yaptı. Kullanıcılar uygulamayı gerçekten de çok sevdi. Henüz Türkiye için kesin ölçümler çıkartmadık, ancak letgo’nun download rakamları beklentilerimizle paralel bir şekilde ilerliyor ve hedeflerimizle uyum içerisinde seyir ediyor. İşin daha da heyecan veren yanı, letgo’nun Türkiye pazarında asıl ve en büyük pazarımız olan ve inanılmaz büyüme rakamları yakaladığımız ABD pazarı ile kıyaslandığında çok daha çabuk büyüme gösteriyor olması. Her iki pazarın tüketicisi de letgo’nun satmanın veya almanın en pratik ve en hızlı yolu olduğunu ve hayatlarını kolaylaştırıp yakınlarındaki uygun ürünü bulmayı kolaylaştırdığını çok çabuk öğreniyor.

Türkiye’deki büyümenizde TV reklamlarıyla öne çıkan pazarlama kampanyanız ne kadar etkiliydi?  letgo’nun Türkiye lansmanı için uygulamış olduğumuz kampanya bizim için temel unsur konumunda. En başından itibaren markamızı ve letgo’nun değerini Türk tüketicisine anlatmak ve hızlı bir giriş yapmak için son derece agresif taktikler zinciri ile hareket etmeyi tercih ettik. Bugün gelmiş olduğumuz noktaya baktığımızda, doğru şeyi yapmış olduğumuzu görüyoruz. İzlemiş olduğumuz stratejinin karşılığını aldık. letgo lansmanı ardından bir hafta gibi kısa bir süre içerisinde IOS en popüler aplikasyonlar listesinde 1. Sıraya yerleşti. Ayrıca lanse edildiği günden bu yana hem IOS, hem de Android markette en çok indirilen 10 uygulama içinde yer alıyor. Dolayısıyla pazarlama kampanyamızın kesinlikle etkili olduğunu söyleyebilirim, çünkü markamız ve ürünümüzün niteliği tüketici tarafından çok iyi algılanmış durumda.

letgo ekran Türkiye pazarını ilanlı uygulamalar noktasında nasıl değerlendiriyorsunuz? Nasıl bir potansiyele (büyüklüğe) sahip? Dünyanın diğer pazarlarında olduğu gibi, Türkiye’de de mobil devrim iş dünyasındaki tüm sektörler kadar bizlerin yaşam biçimini de etkiliyor ve değiştiriyor. Türkiye’nin internet kullanımının yanı sıra mobil dünyaya olan ilgisi ve eğilimi de umut vaat ediyor. Buna ek olarak biz firma olarak ikinci el pazarında henüz ulaşılmamış ciddi bir potansiyelin olduğuna inanıyoruz. Her birimizin evinde kullanmadığımız, başkalarına da veremediğimiz ve aynı zamanda atmaya da kıyamadığımız eşyalar var. İsrafın önüne geçmekle yükümlü bir toplum olarak evimizde kalabalık yapan, kullanmadığımız ve ihtiyaç fazlası olan eşyaların sayısını azaltma noktasında etkin bir çözüm gereksinimi duyuyoruz. Son derece kolay kullanım özelliği ile letgo tam da bu noktada çözüm olarak öne çıkıyor.

Cep telefonunuz ile satmak istediğiniz ürünün fotoğrafını çekiyor ve fotoğrafı legto’ya yükleyerek kısa bir tanımlama yazıyor, bir de fiyat ekliyorsunuz. Yakınlarınızda bulunan diğer letgo kullanıcıları ürününüzü görüyor ve ilgi duyanlar yine letgo uygulamasının anında mesaj özelliği üzerinden ürün sahibine ulaşabiliyor. Dahası letgo üzerinden üye olmak, almak ve satmak tamamen ücretsiz. Tüm bu özellikler letgo’yu kullanıcılar gözünde değerli kılıyor ve bu yüzden tüm dünyadan milyonlarca insan letgo’yu kullanıyor ve bu kadar çok sevdi. Kısa sürede başarıya ulaştık ve bundan dolayı da çok mutluyuz. Bu alanda nasıl başarılı olunabileceğini ve kullanıcıların seveceği basit olduğu kadar şık ve kullanışlı uygulamalar nasıl yaratılacağını bizden daha iyi kimse bilemez. Bu bizim uzmanlık alanımız. Bu tarz bir platformda bu ölçekte ürünü inşa etmek, hayata geçirmek ve başarıya ulaştırmak bizim işimiz.

letgo ile ilgili 2016 planlarınız nedir? Öncelikleriniz ne olacak? Gerek Türkiye’de gerek ABD pazarında ve gerekse diğer pazarlarda ulaşmış olduğumuz erken başarıya odaklanmış ve tüm dikkatimizi platformumuzu global olarak büyütmeye adamış durumdayız.

Peki, Türkiye pazarında 2016 planlarınız nedir? 2016 letgo’nun Türkiye’deki yapılanması açısından çok önemli bir yıl. Lansmanla birlikte yakalamış olduğumuz başarıyı sürdürmek ve uygulamamızdaki üye sayımız kadar ürün sayısını da arttırmaya odaklanıyor olacağız. Bunun dışında uzun vadede hedefimiz ise platform kullanıcılarımıza inovatif çözümler sunarak Türkiye’deki ikinci el pazarını daha da büyütmek olacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.