FindFace gördüğü yüzleri sosyal medya profilleriyle eşleştiren biraz ürkütücü bir uygulama

FindFace gördüğü yüzleri sosyal medya profilleriyle eşleştiren biraz ürkütücü bir uygulama

Yegor Tsvetkov Rus bir fotoğrafçı ve internet şirketleriyle paylaştığımız verilere ilginç bir yanıtı var. Your Face is Big Data adını verdiği çalışma, metroda gördüğü tanımadığı insanların fotoğraflarını çekip bunları kişilerin sosyal medya hesaplarıyla eşleştiriyor. Eşleşme yüzde 70 oranında doğru sonuç veriyor.

21 yaşındaki Tsvetkov çalışmasını FindFace adında bir uygulama aracılığıyla yapıyor. Rusya'daki en büyük sosyal ağ VKontakte ile kullanılan uygulama N-Tech.Lab tarafından geliştirildi ve geçtiğimiz ay yayınlandı. Yüz tanıma teknolojisini kullanan ve siz kullandıkça daha da iyileşen algoritmaları uygulama içinde çektiğiniz bir fotoğrafın sahibini VKontakte profiliyle eşleştirme iddiasında. Veri tabanında 300 milyon fotoğrafla işe başlayan FindFace aradığınız yüzü saniyeler içinde bulma iddiasında.

Screen Shot 2016-04-14 at 11.24.06

Your Face is Big Data, FindFace'in sağladığı sonuçları görmemizi sağlayan bir proje ve burada ilk göze çarpan insanların VKontakte profil fotoğraflarında çoğunlukla günlük hayatlarında olduğu gibi görünmedikleri. İnsanların negatif şartlanmalar yüzünden bu paylaşımları yaptığını savunan ve bunların ruh sağlığımızı olumsuz etkilediğini düşünen farklı tartışmalar var. Ancak Tsvetkov'un çalışması bunlara odaklanmıyor.

Screen Shot 2016-04-14 at 11.24.39

Yüzünüz büyük verinin ta kendisi diyen çalışma, her insanın kimlik bilgilerinin ne kadar kolay erişilebilir olduğunu gösteriyor.  Zaten her iki kişiden birinin kimlik bilgilerine internetten erişilebilen Türkiye'de böyle bir derse gerek olup olmadığı tartışılabilir. Ancak cevaplanması gereken çok sayıda soru var: Gönüllü paylaşımlarımızla kolayca ifşa edilebilir hale gelmeyi gerçekten istiyor muyuz? Anonim kalma hakkı eski bir hikayeye mi dönüşüyor?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.