Küresel bilgisayar sevkiyat hacmi daralmaya devam ediyor

Küresel bilgisayar sevkiyat hacmi daralmaya devam ediyor

bilgisayar-sevkiyatiIDC ve Gartner'ın yayınladığı raporlar bilgisayar üreticilerinin zor dönemlerden geçtiğini bir kez daha gösterdi. 2016 birinci çeyrek sonuçlarına göre sevkedilen bilgisayar sayısı geçen yılın aynı çeyreğine göre önemli oranda azaldı.

Gartner'ın yayınladığı 2016 birinci çeyrek sonuçlarına göre sevkedilen bilgisayar sayısı 2015'in ilk çeyreğine göre yüzde 9,6 azalma göstermiş. Geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde bilgisayar üreticileri 71,687 milyon adet bilgisayar sevkiyatı yaparken bu sayı 2016'nın ilk çeyreğinde 64,776 milyon olarak gerçekleşmiş. Lenovo 12,484 milyon adet sevkiyat ile yüzde 19,3'lük pazar payına sahipken onu 11,408 milyon sevkiyat ile HP ve 9,145 milyon sevkiyatla Dell takip ediyor. 2016'nın ilk çeyreğinde Apple ve Asus dışındaki üreticilerin tamamının sevkiyat haciminin azaldığı raporda dikkat çeken başka bir nokta.

gartner-bilgisayar-sevkiyati

IDC ise yayınladığı rapor daha da karamsar bir tablo çiziyor. Şirkete göre geçtiğimiz yılın aynı çeyreğine göre bilgisayar sevkiyat oranı yüzde 11,65 azalmış. Sevkiyat hacimi en fazla etkilenen şirketler ise HP, Asus ve Lenovo olmuş. IDC'nin raporuna göre 2016 ilk çeyreğinde toplam sevk edilen bilgisayar sayısı 60,584 milyon. Ayrıca IDC, Gartner'ın tam tersi yönde tüm bilgisayar üreticilerinin sevkiyat sayılarının geçen yılın aynı çeyreğine göre azaldığını belirtmiş.

idc-bilgisayar-sevkiyati

İki şirketin de açıkladığı raporlardaki en önemli okta 2007 yılından beri ilk kez bir çeyrekte sevkiyatı yapılan bilgisayar sayısının 70 milyonun altına inmiş olması. Bilindiği gibi bilgisayar satışları 2015 yılında da tarihi bir düşüş yaşamıştı. Gartner'ın üst düzey analistlerinden olan Mikako Kitagawa bilgisayar sevkiyatlarındaki düşüşün temel nedeninin doların diğer para birimlerinden çok daha değerli olmasını söylemiş.

Görsel Kaynak: www.BillionPhotos.com / Shutterstock.com

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.