Tablet pazarı nereye gidiyor?

tablet-pazari-apple-ipad-samsung-gartnerApple'ın ilk iPad'i yayınlamasının üzerinden 6 yıl geçti ardından birçok şirket çeşitli özellik ve boyutlarda tabletlerini piyasaya sundu. Analistler 2011 yılında yaptıkları 2015 yılı projeksiyonlarda oldukça umut verici rakamlar paylaşıyorlardı. Ancak mevcut durum tam tersini söylüyor.

Gartner 2011 yılında  yayınladığı rapor ile 2015 yılında 300 milyon tablet sevkiyatı yapılacağını tahmin etmişti. Ancak 2015 yılını geride kalırken tablet sevkiyatı sayısı 196 milyon olarak gerçekleşti (Apple 2015 yılında 50 milyon iPad sevkiyatı yaptı) ve beklentilerin altında kaldı. Üstelik analistler, yayınladıkları 2018 projeksiyonlarında da pek iç açıcı şeyler söylemiyorlar.

Analistler 2011 yılında 2015 yılında gerçekleşmesini bekledikleri 300 milyon tablet sevkiyatının içerisinde 150 milyon iPad'in olacağını öngörmüşlerdi. Ancak Apple bu sayının yanına bile yaklaşamadı ve 2015 yılında 50 milyon tablet sevkiyatı yapabildi. Üstelik 2013 yılından bu yana şirketin tablet sevkiyatı hacmi gittikçe düşüyor. Bu tablo sadece Apple için değil diğer şirketler için de geçerli.

Gartner son yayınladığı raporda 2016 yılında 195, 2017 yılında 196 ve 2018 yılında 198 milyon adet tablet sevkiyatı yapılacağını tahmin ediyor. Yıllar arasındaki artış sayısına baktığımızda tablet piyasası için ''doyuma ulaşıldı mı?'' soruları akla geliyor. Bunun temel sebebi olarak da akıllı telefonların gittikçe güçlenmesi ve ekran boyutlarının radikal bir şekilde büyümesi gösteriliyor. Akıllı telefonlardaki bu değişimle birlikte bilgisayar(bilgisayar sevkiyatının yıllar içerisinde ilk kez 2015 yılında bir önceki yıla göre tarihi bir düşüş yaşamıştı) ve tablet satışları düşüş yaşarken akıllı telefonlar satışları her geçen yıl artıyor.

Analistlerin bir diğer dikkat çektiği nokta da kullanıcıların mevcut cihazlarını ''yenileme'' gereksinimi. Birçok kullanıcı satın aldığı bilgisayar ve tableti uzun yıllar kullanırken akıllı telefonlarda bu durum ağırlıklı olarak tam tersi. Kullanıcılar akıllı telefonlarını bir üst modele yükseltme konusunda oldukça hevesliyken tabletlerini genellikle yenilemiyorlar ya da zaman içerisinde kullanmayı bırakıyorlar. Apple'da bu duruma yanıt olarak daha güçlü ve bilgisayarın yerini alabilecek yeni iPad PRO'yu piyasaya sunarak yanıt vermişti. Şirketin bu politikasının uzun vadede tablet piyasasına nasıl etki edeceğini göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.