2005 yılında kurulan çok yönlü dijital ajans Positive, Türkiye’nin e-ticaret ve perakende sektörünü masaya yatırdı. Söz konusu araştırmaya göre e-ticaret pazarının halen Türkiye perakende pazarının çok küçük bir parçası olduğunu gösteriyor.
Türkiye'de en büyük 100 perakendecisinin 35’inin e- ticaret sitesi olmadığını paylaşan Positive, e-ticaretin toplam perakende satışları içindeki payının da sadece yüzde 1,3 olduğunu paylaşıyor. Her 10 kredi kartından 6'sının henüz internetten alışveriş yapmak için kullanılmadığını da ekliyor.
Türkiye E-ticaret Pazarına Ters Bakış
Positive'in araştırmasına göre Türkiye e-ticareti 55 milyon kredi kartından 33 milyonuna halen ulaşabilmiş değil. Tabi bu rakam 55 milyon kişiden 33 milyonunun e-ticaret yapmadığı anlamına gelmiyor. Zira bir kişinin birden fazla düşen kredi kartı olduğunu pekala biliyoruz.
Positive a Digital Approach’un paylaştığı rakamlara göre
- Türkiye'de e-ticaretin 2015 yılı hacmi 25 milyar TL. E-ticaretin genel perakende içindeki payı ise 1,3 pay.
- Aynı oran dünyada ortalamasına bakılığında yüzde 7, İngiltere’de yüzde 11 olarak paylaşılıyor.
- Türkiye'de 2016 yılı sonunda e-ticaret hacminin 31 milyar TL civarına, e-ticaretin toplam perakende alışverişlerine oranının da yüzde 2'ye çıkması bekleniyor.
- Türkiye’deki en büyük 10 perakende şirketi, tüm perakende sektörünün cirosunun yüzde 57’sini (yaklaşık 47,5 milyar TL) oluşturuyor. Bu 10 markadan 5’inin bir e-ticaret sitesi henüz yok.
- En büyük 100 perakendeciye bakıldığında ise e-ticaret sitesine sahip olma oranı yüzde 35'te kalıyor.
- Perakende sektöründeki en yüksek ciro oranı süpermarket kategorisinde. İlk 100 içerisinde 17 süpermarket var ve yaklaşık 42,6 milyar TL ciro yapıyor. Ancak bu 17 markanın 13’ünün e-ticaret sitesi bulunmuyor. Dünyanın en büyük 50 perakendecisinin 39’u e-ticareti kullanıyor ve tüm kanallarda (omni-channel) pazarlama yapıyor.
Positive Kurucu Ortağı Caner Istı, bu ve benzer araştırmalara dayanarak özellikle market alışverişlerinde ciddi bir fırsat olduğunu paylaşıyor ve e-ticarette sepet ortalamalarının daha yüksek olduğuna işaret ediyor. Ek olarak kullanıcıların taze gıda almaya sıcak baktıklarını da ekliyor ki son dönemde TazeDirekt'in kapanması bu konuda olumsuz bir etki olarak ses getirmişti.
Görsel Kaynak: Shutterstock