8-bit sanat yapmak isteyenler için başlangıç araçları

8-bit sanat yapmak isteyenler için başlangıç araçları

80'lerde çocuk olanlar için bugün nostaljik bir konu olsa da 8-bit sanat hâlâ popülaritesini koruyor. Aslına bakarsanız, hiç dinmeyen bir nostalji merak internette hâkim durumda. Instagram'da başlayıp tüm sosyal medyayı kasıp kavuran #tbt furyası mesela. Throwback Thursday'in (hey gidi günler hey manasında) kısaltması olan bu etiketle, pek çok insan paylaşmak için yanıp tutuştuğu tatil ve çocukluk fotoğraflarını gün yüzüne çıkarıyor. Nostalji daima değerli yani. Evet, 8-bit sanat da naftalin kokulu anılarımızda kıymetli bir yere sahip. Peki neden eksik kalasınız? Üstelik 8-bit sanat yapmak hiç de zor değil, hatta çocuk oyuncağı. Webrazzi hafta sonu kuşağı gururla sunar:

8-bit sanat
Doğru araçlarla yeterince zaman ayırır ve içinizde bir parça sanatçı ruhu varsa buna yakın işler ortaya çıkarabilirsiniz.

Artık sokaklar bomboş Yaşı müsait olanlar bu reklam sloganını hatırlayacaktır. Döneminin meşhur oyun makinesi Atari'nin tanıtımı için bu slogan kullanılıyordu. DOS oyunları da canlandı değil mi gözlerinizin önünde? Şimdiki oyunların kalitesiyle karşılaştırılamayacak olan oyunların grafikleri çoğunlukla 8-bit veya 16 bit değerindeydi. Görüntü kalitesi öyle düşüktü ki, eski atari salonlarında oynadığım oyunlarda piksellerin kutu kutu göründüğünü hatırlıyorum. Fakat o eski oyunlardan aldığım tat, şimdiki gelişmiş grafik özelliklerine sahip oyunlardan çok daha fazla keyif veriyordu. Evet, grafik kalitesi düşüktü ama gerisini hayal ediyorduk. 8-bit görüntünün belki bir parça faydası da olmuştur karakterimizde. Günümüzde bu nostalji, 8-bit sanat akımıyla yaşanıyor. Biraz merak, biraz hayal gücü, bol miktarda sabır ve doğru araçları kullanarak basit görüntüleri sanat eserine dönüştürebilirsiniz. Temel grafik yazılımlarıyla piksel piksel resim yapmak asıl sanat gibi görülse de, ücretsiz bazı yazılımlarla kolayca sanat yapabilirsiniz.

8bit1
Tertemiz bir sayfa açıp, hiçbir yazılım kurmadan web üzerinden sanat yapmaya ne dersiniz?

Havalı bir 8-bit profil fotoğrafına ne dersiniz? Sosyal medyanın esiri olmuş (kendimi ayrı bir yere koymuyorum) çoğu birey için hayatta karşılaşılan veya üretilen çoğu şeyin bir sosyal medya yansıması oluyor. Üretkenlikte paylaşma motivasyonunu tetikleyen güçlü bir unsur sosyal medya. 8-bit sanata ilginin artmasında şüphesiz sosyal medyanın payı büyük. Profil fotoğrafı yapmak da buna dahil. 8biticon.com'u ziyaret ederek 8-bit avatarınızı çizebilirsiniz. Farklı araçları kullanarak kendiniz veya bir başkası için ideal avatarı oluşturmak kolay ve eğlenceli.

8-bit2
İnternette sevimlilik yapmak için 8-bit olanaklarını sömürebilirsiniz.

Kendi sanatınızı yapın ve paylaşın Biraz uğraşmak ve içinizdeki sanatçıyı keşfetmek istiyorsanız, benim favorim make8bitart.com'u kullanın derim. Çok daha fazla kontrol imkanı sunan bu sitede el yordamıyla kendi eserlerinizi ortaya çıkarmanıza olanak sağlayacak temel araçlar bulunuyor. Dilerseniz kendi görsel malzemelerinizi de yükleyerek sıfırdan üretmek yerine onlar üzerinde 8-bit çalışabilirsiniz. Benzer biçimde, bilgisayarınıza herhangi bir yazılım kurmadan tamamen web üzerinde kendi sanatınızı yaratmanıza olanak sunan Piq.codeus.net ve Makepixelart.com sitelerine de bakmanızı tavsiye ederim. Oya işler gibi nokta nokta elle yapılan piksel sanatının o eski nadide eserleri günümüzde de üretilebilir. Oyunlarla hayatımıza giren 8-bit veya 16-bit karakterleri seviyorsanız, web'de onlar üzerinde çalışma imkanı veren siteler de var. İşe temelden başlayıp eğitimini de almak istiyorsanız, 30 derslik "30 Excellent Pixel Art Tutorials For Pixel Lovers" oldukça değerli bir kaynak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.