Ev-ofis çalışanlar için üretken olmanın 5 etkili yolu

Ev-ofis çalışanlar için üretken olmanın 5 etkili yolu

İster öğrenci olun ister çalışan, evinizin konforlu ortamında çalışıyorsanız her an kaytarmaya daha müsaitsiniz. Ev-ofis çalışanlar için motivasyon en büyük sorunlardan biri. Çalışmaya hazırlanmak için hiç aciliyeti olmayan işlere (dip köşe bucak temizlik yapmak, evdeki tüm ayakkabıları boyamak, fayansları silmek vs.) koyulmak ortak davranışlardan biri. Organize olmak, verimli çalışmanın anahtarı elbette. Liste yapın. Her şey için! Listeler sizi organize tutar. Ayrıca tamamladığınız bir görevin üzerini karalamanın yarattığı duyguyu bir sonraki görevin üstesinden gelmek için de kullanabilirsiniz! Daha önce yazdığım Masa başında daha verimli çalışmanız için 10 tavsiyeyi aklımızda tutmakla birlikte, evde çalışırken üretkenliğinizi destekleyecek 5 etkili çözüm önerim var.

Eşyaların konumlandırılması, koltuk tercihinde rahatlığın ön planda tutulması, gün ışını almak, doğru ışıklandırma… Bunlar güzel şeyler.

1- Eşyalarınızı ideal biçimde yeniden düzenleyin Pek çok insan için iç ferahlatıcı şeylerden birinin, eşyaların yerlerini değiştirmek olduğunu biliyoruz. Hem rahatınız, hem de heyecanızı korumak için eşyalarınızın yerini sık sık değiştirebilirsiniz. Masanızı veya çekmecelerinizi düzenledikten sonra nasıl hissettiğinizi hatırlıyor musunuz? Veya kitapları ve klasörleri güzelce dizdikten sonra? Peki kurutmadan yeni çıkmış masa örtüsünün kokusu? Evinizi yeniden dekore ederek yeniymiş gibi görünmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu değişimin pahalı olması da gerekmiyor. İnternette pek çok harika "kendin yapabilirsin" (do it yourself) fikirleri bulabilirsiniz. Sadece çalışma masanızı pencere önüne taşımanız bile büyük fayda sağlayabilir.

Böyle bir yataktan insan neden çıkmak istesin ki? "Bilgisayarımı televizyona bağlayıp çalışsam olmaz mı?" dediğinizi duyar gibiyim.
Böyle bir yataktan insan neden çıkmak istesin ki? "Bilgisayarımı televizyona bağlayıp çalışsam olmaz mı?" dediğinizi duyar gibiyim.

2- Yatak odasında çalışmaya ve TV izlemeye son Evde çalışıyor olmak dendiğinde akla ilk gelenlerden biri istediğiniz zaman yatağa uzanıp şekerleme yapma imkanı oluyor. Fakat yatak odası, en özel sığınak olarak ev-ofis çalışanın düşmanıdır. Yatak odası dinlendiğiniz, yenilendiğiniz ve rüya gördüğünüz bir yer. Bu huzurlu odayı ofise dönüştürerek rahat edeceğiniz yere konforunuzdan ödün vermeyin. Çalıştığınız ve yattığınız yer aynı olunca, ikisinin arasındaki fark azalıyor ve dinlenmeniz gereken zamanlarda da aklınızda sadece iş ve teslim tarihleri oluyor. Ödev ya da iş fark etmez, odanızdan çıkarın. Zaten sıcak yatağınızın bir iki adım ötenizde bulunması son derece cezbedici olacaktır. Tabi bunu söylemesi kolay ama eğer yatak odanızda televizyon varsa, muhtemelen yatmadan önce ve kalktıktan sonra izliyor olmalısınız. Televizyonu yatak odanızdan çıkararak uyku kalitenizi artırabilir ve daha verimli bir güne uyanabilirsiniz. Ayrıca dikkat dağınıklığının da önüne geçebilir, okula veya işe gitmek için daha hızlı hazırlanabilirsiniz. Bunun elektrik faturanızda hatırı sayılır bir rahatlık da yaratacağını unutmayın.

ev ofis 2
Zevkinize göre belirleyeceğiniz çalışma alanı dekorasyonu ve içinizi açacak çiçekler sayesinde üretkenliğiniz fark edilir derecede artacaktır.

3- Çalışma masanız pencere önünde olsun Evinizde doğru ışıklandırmayla birlikte gün ışığının yapıcı etkisini unutmamak gerekiyor. Güneş ışığının uyku, duygu durumu ve üretkenliğimiz üzerinde harikalar yarattığını ileri süren çeşitli araştırma sonuçları mevcut. Güneş ışığı altında bulunmak dikkatinizi artırıyor ve beden ritminizi ayarlayarak uykunuzu düzenliyor. Ayrıca güneş ışığı insanı mutlu da ediyor. Neşe hormonu olarak da bilinen serotonin salgısının güneş ışığıyla daha fazla salgılandığına dair ipuçları bulunuyor. Bu yüzden ekranınızda yansıma yapmayacak şekilde masanızı pencere önüne konumlandırmanızda fayda var. Mavi ve kırmızıyı tercih edin. Araştırmalara göre mavi yaratıcılığı artırırken, kırmızı da ayrıntılara olan dikkatinizi artırıyor. Çalışma alanınızdaki eşya ve nesnelerde renk tercihlerini buna göre seçebilirsiniz.

4- Çiçek yetiştirin, kedi besleyin Hemen bir ev bitkisi edinin. Bu sayede odanıza sadece hoş bir görüntü katacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bir bitki hayat kaliteniz üzerinde çok olumlu etki edebilir. Bitkiler fazladan oksijen kaynağı olmakla beraber havayı da temizler. Bitkilerin yanında bulunmanın yorgunluk, öksürük, üşütme ve diğer grip semptomları gibi etkileri azalttığını gösteren araştırmalar bulunuyor. Tüm bu faydalardan yararlanmak için hemen çalışma odanızı yeşillendirin. Alerji veya bir başka rahatsızlığınız yoksa ev hayvanı da size moral verebilir. Evde yalnız olmak hissi canınızı sıkıyorsa, sevimli ve oyunsever bir kedi kurtarıcınız olabilir. Tabi fazla yüz verirseniz olup olmadık zamanlarda masanıza çıkıp çalışmak yerine onunla oynamanızı talep edebilir.

Kast ettiğim şeyin bu olmadığını söylememe gerek yok diye düşünüyorum.

5- Yiyip-içmenize özen gösterin Evinizde mutfak rahatlığıyla çalışırken sık sık bir şeyler yiyip içmek kulağa cazip gelse de uzun vadede size fazla kilolar ve bununla birlikte sağlık sorunları olarak dönebilir. Zihninizle birlikte bedeninize de özen göstererek evde raha üretken olabilirsiniz. Besleyici, duyurucu, hazmı kolay ve hafif yiyecekler, ara öğünlerde çerez ve aşırıya gitmeden çay-kahve ve meyve suyu tüketmek kendinizi iyi hissettirecektir. Güne kişisel temizlik ve bakımla başladıktan sonra sevdiğiniz müzik eşliğinde sabah egzersizi yapmak, gün ışığında olduğu gibi bir başka mutluluk hormonu olan endorfin salgılanmasını sağlar. Bol bol su için. Masanızda bir sürahi ve bardak hazır kıta beklesin.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.