IBM, yapay zekayı hızlandıracak yeni işlemci teknolojisini test ediyor

IBM, yapay zekayı hızlandıracak yeni işlemci teknolojisini test ediyor

AlphaGo'nun başarısı yapay zeka tartışmalarını yeni boyutlar katmaya devam ediyor. Bir yanda yapay zekanın ahlak ve tehlike boyutu tartışmaları yapıladursun diğer yanda daha güçlü işlemciler için çalışmalar hızla devam ediyor.

IBM'in geliştirmekte olduğu yeni işlemci teknolojisi, AlphaGo gibi yapay zeka temelli bilgisayarlarının işlem yapma kapasitesini bir üst seviyeye taşımaya hazırlanıyor. Watson'un geliştiricisi IBM, AlphaGo'nun geliştiricisi DeepMind'ın da faydalanabileceği yeni nesil işlemcilerle sorgu süresini ve enerji tüketimini düşürmeyi hedefliyor.

IBM, direçsel RAM gibi yeni depolama teknolojilerinin yanına dirençsel işlemci ünitesi (RPU) teknolojisini ekleyerek zinciri tamamlamak istiyor. Yapılan açıklamalara göre bu yenilik en yeni mikroişlemcilerden 30 bin kat daha hızlı çalışabiliyor. Şu anda binlerce makinenin olduğu bir veri merkezi kümesinin günler süren işlemleri, tek bir dirençsel işlemci ünitesi (RPU) ile saatler mertebesine indirilebiliyor.

Bilim adamları bu tür yongaların sıradan CMOS teknolojisiyle inşa edilebileceğine inanıyor ancak RPU yeniliğinin henüz araştırma aşamasında olduğuna da vurgu yapılıyor.

Gelişen yapay zeka algoritmalarının ve artan küresel veri akışının yeni işlemci teknolojilerini tetikleyeceğine şüphe yok. Fakat bu ilerlemenin ne sıklıkta olacağını da bizzat yaşayarak öğrenebileceğiz.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.