Uber'e rakip olacak Juno 30 milyon dolar yatırım alıyor

Uber'e rakip olacak Juno 30 milyon dolar yatırım alıyor

Geçtiğimiz ay New York'da testlerine başlayan Juno adlı girişim, Uber'e rakip olarak doğdu ve daha henüz halka açılmadan yatırımcı görüşmelerine başladı. Söylentilere göre girişim şimdiden 30 milyon dolara yakın yatırımı bağlamak üzere.

Araç paylaşım servisi Juno ise Uber'i yumuşak karnından vurmak isteyen bir girişim. Bunun yolu ise Uber'den zaman zaman mutlu olmayan sürücüler. Juno, sürücülerden komisyonunu daha düşük tutarak dev rakibi karşısındaki şansını da artırmak istiyor. Uber yolculuklarda sürücülerden yüzde 20 ile yüzde 25 arasında komisyon alırken, Juno'nun vaadi ise yüzde 10 komisyonla çalışmak.

Juno'nun buradaki savunması ise kullanıcıların mutlu sürücülerle yolculuk yapmak istemesi. Juno ile New York'da şimdiden anlaşma imzalayan binlerce sürücü varmış. Daha çok sürücü odaklı olacak uygulamada, sürücüler de yolcuları puanlayacak ve hatta kötü deneyim yaşadığı sürücüleri bloklayabilcek. Bununla birlikte Juno izlediği ortaklık yapısıyla sürücüleri de Juno'ya belli bir oranda ortak yapacak. Bir gün Uber halka arz ederse sürücülerin bir hiç elde edeceğini savunan Juno kurucu ortağı, Juno'da alışılagelmişin dışında bir yöntem izleyeceklerini açıkladı. Buna göre 2026'da şirketin yüzde 50 hissesi sürücüler için rezerve edildi. Eğer Juno için her şey yolunda giderse, sadık sürücüler Juno'ya ortakm olmuş olacak ki gerçekten de ince detayları açıklanmayan sıradışı bir plan olduğunu itiraf etmemiz gerekir.

Juno'nun kurucu ortaklarından birisi olan Talmon Marco başarılı bir girişimci. Mesajlaşma uygulaması Viber'ın kurucu ortağı ve CEO'su olan Marco, bildiğiniz gibi Viber'ı 900 milyon dolara Rakuten'e satmıştı. Juno'nun üç kurucu ortağı daha var ve girişim 4 kurucudan oluşuyor.

Şu anda testleri New York'da kapalı beta olarak süren Juno, herhangi bir açılış tarihi belirtmekten kaçınıyor. Fakat yavaş yavaş uygulamanın bilinirliğinin artması, sürücülerin maliyet avantajı yüzünden Uber'e alternatif görerek Juno'ya geçiş yapmaları dengeleri değiştirecek mi onu hep beraber göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.