Türkiye’de devlet nezdinde girişimciliği hızlandıracak açılımları dört gözle bekliyoruz ve bugün Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek bu alanda önemli bir açıklama yaptı. Mehmet Şimşek, kitle fonlaması konusunda kanun çalışmalarının birkaç ay içinde tamamlanabileceğini açıkladı.
Şimşek, finansman sorunu yaşayan erken aşama işletmeler için kitle fonlaması sisteminin iddia ve hızlı gelişen bir yöntem olduğunu ifade ediyor ve şu açıklamayı yapıyor;
“Kitle fonlaması, tek başına bir şirketi inceleyemeyecek ve yatırım süreçlerini yönetemeyecek bir yatırımcının kendisi gibi binlerce yatırımcıyla birlikte bir hayalin gerçeğe dönüşünü izlemektir. Girişimcinin yatırımcıya, yatırımcının girişimciye erişiminde fiziki engeller kalkacak, internet erişimi olan herkes girişimlere ortak olabilecek; girişimcileri desteklemenin manevi hazzını yaşarken başarılı olacak girişimlerden de yüksek miktarda kar elde etme imkanına kavuşacaktır."
Bu noktada parantez açarak Mehmet Şimşek’in Kickstarter gibi değil, AngelList gibi bir sistemden bahsettiğini anlıyoruz. Zaten Türkiye’de bağış temelli diyebileceğimiz geleneksel kitle fonlaması girişimleri mevcut ve yasal olarak faaliyet gösteriyor.
Kısaca bahsedecek olursak AngelList, 2012'de Angel Invest yeniliğiyle 30 bini aşkın yatırımcıya, internetten yatırım yapma imkanı sunmaya başlamıştı. Temmuz 2014'te AngelList'in Türkiye’yi yüksek riskli gördüğü için çevrimiçi yatırım sürecine dahil etmediğini paylaşmıştık ama Arda Kutsal bu işin üzerine giderek AngelList’in Türkiye'yi de yatırım kapsamına almasında pay sahibi olmuştu. Keza bu sistemin AngelList'e has olmadığını ve dünya genelinde bir çok örneğinin bulunduğunu söylemek mük
Kitlesel fonlama yatırımlarının dikkat çeken yükselişi
Konuyla ilgili rakamlar da paylaşan, 2012 yılında 2,7 milyar dolar küresel hacmi olan kitle fonlaması yatırımlarının 3 yıl içinde yaklaşık 13 kat artarak, geçen yıl 34,4 milyar dolara yükseldiğini ifade ediyor. Şimşek, kitle fonlaması yatırımlarının 2016 yılında küresel girişim sermayesi yatırımlarını aşmasının mümkün olacağını söyleyerek bu alandaki potansiyelin altını net biçimde ortaya koyuyor ama açıkçası hangi araştırmanın sonuçlarını paylaştığını merak ettiğimi de söylemeliyim.
Yabancılar da yatırım yapabilecek
Şimşek’in paylaştığı diğer bilgilere göre Hazine Müsteşarlığının kitle fonlaması sistemine yönelik kanun çalışmaları bir yılı aşkın süredir devam ediyor ve belirli bir noktaya gelinmiş. Nihai çalışmaların birkaç ay içinde bitirilmesini hedefleniyor. Kurulacak sistem güven ve şeffaflığı temel alacak ve bu sisteme uluslararası yatırımcılar da katılabilecek.
Görsel Kaynak: Anadolu Ajansı