Güvercinlerin şehir üstünde belli bölgelerde uçarak hava kalitesini ölçecek olması artık şaşırtıcı gelmiyor. Güvercinler bununla da kalmayacak, "tweet atıp" şehirdeki havanın ne kadar solunabilir olduğunu Londra'da yaşayan insanlara bildirecek.
İngiltere'nin başkenti Londra 8.6 milyonluk nüfüsuyla ve aldığı da göçün etkisiyle gittikçe büyüyen bir metropol. Bu büyümenin yol açtığı sorunlardan birisi de şüphesiz hava kirliliği. Pigeon Air Patrol adı verilen ve güvercinlerin oluşturduğu özel tim uçarak sırtlarına takılan ufak bir cihaz sayesinde Londra'daki hava kalitesini ölçümlüyor.
Güvercinlere takılan cihazlar direkt olarak haberleşmek için değil belki ama üstünde sensör bulunan cihazlar sayesinde havanın kalitesini ölçerek vatandaşlara haber vermek için kullanılıyor.
Plume Labs tarafından yapılan çalışma bir anlamda sosyal sorumluluk projesi olarak kabul edilebilir. Böylece Londra halkı soluduğu havanın kalitesiyle ilgili de bir fikir sahibi olmuş oluyor. Güvercinlerin sırtına takılan ve havadaki azot dioksit oranını ölçen cihazlar, araçların yol açtığı hava kirliliği de gözler önüne seriyor. Güvercinlerin uçtuğu rota, GPS'den de takip ediliyor ve kullanıcılarla paylaşılıyor. @PigeonAir hesabından takip edilebilecek veriler, güvercinler sayesinde hava kalitesinden haberdar olunmasını sağlıyor.
Bakalım benzer çalışmalar İstanbul'da yapılacak mı? Üstelik yapılacak benzer çalışma için güvercinler yerine drone de kullanılabilir. Fakat öyle olacak ki güvercin uçurmak için herhangi bir hava otoritesinden izin almanıza gerek yok, bu sebeple Londra'da da güvercinler tercih edilmiş gibi gözüküyor.