Stanford'da geliştirilen 6 mini robot birlikte 2 tonluk bir otomobili çekiyor

Stanford'da geliştirilen 6 mini robot birlikte 2 tonluk bir otomobili çekiyor

Robot teknolojilerindeki gelişmeler neyse ki yalnızca insansı özellikler kazanmalarıyla sınırlı değil. Karınca ya da arılar gibi sürü halindeki canlıları taklit eden teknolojiler, robot sürülerinin dışarıdan bir yönlendirmeye ihtiyaç duymadan toplu bir biçimde hareket etmesini sağlayabiliyor. Stanford araştırmacılarının yeni geliştirdiği mini robotlarsa kendilerinden tonlarca ağır cisimleri taşıyabiliyor.

Altı adet mini robotla çalışan araştırmacılar, deneylerinde bu robotların 1,9 ton ağırlığındaki bir otomobili çekebildiğini gözlemliyorlar. Kütle oranları açısından bu, altı insanın Eiffel Kulesi ya da Özgürlük Anıtı'nı çekmesine denk geliyor. Zira microTug adı verilen robotların her biri yaklaşık 100 gram ağırlığında.

Robotların kendilerinden çok daha ağır bu kütleleri taşıyabilmesinin sırrı ise geko türündeki geniş parmaklı kertenkeleleri taklit etmeleri. Robotların yere çok iyi tutunmalarını sağlayan yapıları diğer taraftan kolaylıkla ayrılıp seri bir şekilde harektlerine devam etmelerini sağlıyor. Bununla birlikte robotların senkronize bir şekilde çalışmaları ve toplu hareket ederken altı yerine üç ayak kullanmaları ortaya daha büyük bir gücün çıkmasını sağlıyor. Araştırmanın tamamını görmek için bağlantıyı takip edebilirsiniz.

Bir süre önce Harvard araştırmacıları robotların dışarıdan müdahaleye gerek duymadan, kendi başlarına toplu halde düzenli hareket etmelerini sağlayan algoritmalar geliştirdiklerini duyurmuşlardı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.