Steve Chen'in yeni girişimi NOM, yemek severlerin Twitch'i olmak istiyor

Steve Chen'in yeni girişimi NOM, yemek severlerin Twitch'i olmak istiyor

Youtube kurucu ortaklarından Steve Chen, yeni girişmiyle yine video odaklı bir trend başlatma peşinde. Steve Chen ve Vijay Karunamurthy'nin ortaklaşa kurduğu Nom.com, yemek severlerin Twitch'i olmak istiyor.

Bildiğiniz gibi Twitch, bilgisayar oyuncularının ekranlarını canlı yayında paylaşmasını sağlayarak büyük ses getirmiş ve Amazon tarafından satın alınmıştı. Nom'un amacı da profesyonel ve amatör olarak yemek pişiren herkesi canlı yayına taşımak. Yemek pişirmeyi ve yemeyi seven herkesi Nom.com üzerinde bir araya getirmek.

Aslında farklı uygulamalar üzerinden bu işi yapmak mümkün ve hali hazırda deneyenler var ancak Nom, bu tamamen bu işe odaklanıyor ve diğer platformlardan daha fazlasını vaad ediyor. Yayıncılar akıllı telefonlarından veya bilgisayarlarından yayın yapabiliyor. Farklı kamera çekimlerini kullanabiliyor. İzleyiciler de aşçılarla mesajlaşabiliyor. GIF, video veya fotoğraf paylaşabiliyor.

canli yemek yayini

4,7 milyon dolar yatırım aldı

CEO Vijay Karunamurthy'nin de Youtube'un yönetici mühendislerinden biri olması platformun geleceği hakkında olumlu sinyaller veriyor. Blue Run Ventures, WI Harper Group, Khosla Ventures, SV Angel ile Gangnam Style şarkısıyla ünlenen PSY ve Oscarlı akttör Jared Leto'nun Nom'a 4,7 milyon dolar yatırım yapmış olması da Nom'un en azından bir süre para yakabileceğini gösteriyor.

Nom, şimdiden bilinen aşçılar ve ünlü isimlerle adını duyurmaya başladı ve bana sorarsanız kadınların platforma akın etmesiyle önümüzdeki dönemde Twitch'e yakın bir popüleriteye ulaşabilir.

Yemek programlarının Türkiye'deki haline bakınca bu konuda yerli bir projenin de ilgi çekeceğini düşünebiliriz ama bunun gerçekleşmesi için ev hanımlarının bilgisayar kullanım oranının artmasını beklemek gerek.

Twitch modelini farklı alanlara uygulamak

Hatırlatmak gerekirse Twitch modeli daha önce yazılımcılar için ve müzisyenler için sırasıyla LiveCoding ve Huzza adlarıyla hayata geçirilmişti. Güney Kore'de ise canlı yayında yemek yeme diye bir çılgınlıktan (Mukbang) haberdar olmuştuk.

Başka hangi işlerin bu işe uygun olduğunu düşündüğümde ise kitap okuma konusunda bir şey yapılabilir mi sorusu aklıma geliyor. Keza canlı yayınla olmasa da Barış Özcan'ın Youtube'da 10 dakikalık kitap okuma serisi buna bir örnek gösterilebilir. Belki de Meerkat veya Periscope üzerinden bunu yapanlar vardır?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.