Turkcell Teknoloji Zirvesi 2016'yı Webrazzi farklıyla sizlere aktarmaya devam ediyoruz. Kaan Terzioğlu'nun açılış konuşmasının ardından öğleden sonranın dikkat çeken oturumlarından biri de son dönemin meşhur konu başlığı 'Fintech' üzerineydi.
'Dijitalleşen Finansal Servisler ve Fintech Ekosistemi' başlığı taşıyan oturumda Turkcell Ödeme Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü Melike Kara, Akbank Direkt Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Orkun Oğuz, PayPal Türkiye Ülke Müdürü Kıvanç Onan ve Doğuş Müşteri Sistemleri Genel Müdürü Hakan Kaplan konuşmacı olarak yer aldılar.
Özellikle son yıllarda oldukça popüler olan 'Fintech' ekosisteminin enine boyuna ele alındığı oturum; Melike Kara'nın kısa süren ve bilgi verici bir sunumuyla başladı. Kara sunumunu şu kısa özetle sonlandırdı: "Eskiden 'FinTech' ekosisteminde yalnızca bankalar vardı. Şu an ödeme sistemleri pazarında bizim gibi operatörleri, cihaz üreticilerini, perakendecileri, yeni nesil 'FinTech' girişimlerini ve banka bağımsız ödeme platformlarını görebiliyoruz."
Akbank'ı temsilen oturumda yer alan Orkun Oğuz ise Square ve Stripe girişimlerine vurgu yaparak; "Örneğin Stripe Türkiye'deki küçük işletme sahiplerini adeta dünyaya açabiliyor. Ayrıca 'FinTech' ekosisteminin geleceğinde Blockchain ve Bitcoin kavramlarının da önemli olacağını düşünüyorum." dedi. Ayrıca Orkun Oğuz 'FinTech' dünyasında operatörlerin başarılı olacağına inanmadığını da söyledi. Oğuz son olarak Akbank'ın bazı işlemler için API açtıklarını da açıkladı.
Doğuş Grubu'nun Zubizu'su kısa bir süre içinde lansman yapacak
PayPal Türkiye Ülke Müdürü Kıvanç Onan ise 1998 yılında kurulan ve geçen sene 300 milyar dolar civarında bir işlem hacmine ulaşan PayPal'ı 'FinTech 1.0' olarak tarif etti. Günümüzde çok sayıda 'FinTech' girişiminin, oldukça kolay ve hızlı bir şekilde kurulabildiğinde bahseden Onan; ayrıca yatırımcıların günümüzde en çok 'FinTech' girişimlerine ilgi gösterdiğini paylaştı.
Doğuş Müşteri Sistemleri Genel Müdürü Hakan Kaplan da daha önce sizlere tanıttığımız ancak henüz lansmanı yapılmayan Zubizu platformlarından bahsetti. Kaplan; kullanıcıların ilerleyen dönemde çok sayıda değerli markayı ve mobil ödeme gibi özellikleri platformda göreceğini açıkladı. Hakan Kaplan ayrıca Zubizu'nun özellikle restoran dikeyinde de aktif olacağını ve şu ana kadar (uygulama henüz 'open beta' aşamasında) uygulamaya gelen tepkilerden oldukça memnun olduklarını da paylaştı.
Son olarak; oturumdaki tüm konuşmacıların ülkemizin 'FinTech' alanında başarılı bir konumda olduğunu ve oldukça gelecek vaadettiği düşündüğünü söyleyebiliriz. Vurgu yapılması gereken bir diğer cümleyse 'FinTech' inovasyonları için mobil platformların oldukça kritik olduğuydu.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap