Yerli girişim Sintertek, 3 boyutlu yazıcılarda küresel başarı hedefliyor

Yerli girişim Sintertek, 3 boyutlu yazıcılarda küresel başarı hedefliyor

Üç boyutlu baskı alanında endüstriyel devrimin ilk adımları atılırken Türkiye'de de kıpırdanmalar devam ediyor. Yerli girişim Sintertek, üç boyutlu yazıcı kategorisinde dünya çapında başarı hedefliyor.

Sintertek, Boston Üniversitesi Elektronik Mühendisliği mezunu Eren Tigrel tarafından 2013 yılı sonunda kurulan bir girişim. 26 yıllık aile şirketi Esit Elektronik'in 32 bin metrekarelik üretim tesislerinden faydalanan Tigrel, lazer tabanlı, katmanlı üretim sistemleri geliştirmek için kolları sıvamış ve böylece Sintertek markası doğmuş.

Emre Tigrel, dünyada mevcut 4 üreticiden hazır bir yazıcıyı alıp, kendi üretim sistemlerini ona göre değiştirmenin zorluklarını gördüğü ifade ediyor. Bu durumu farkettikten sonra da kişiselleştirilmiş, ihtiyacı tam karşılayan makineler üretmeye karar vermiş. Tüm parçaları ve yazılımı da yerli emek-sermaye üzerine inşa etmiş.

3 boyutlu baski yazici Sintertek

Üç boyutlu baskıyla canlı vücut parçalarının üretilmeye başlandığı bir dönemdeyiz. Dolayısıyla 3 boyutlu yazıcılardan havacılıktan medikal sektöre, otomotivden dekoratif ürünlere kadar geniş bir çerçevede faydalanmak mümkün. Üstelik kullanım imkanları da teknolojik gelişmelere paralel hızda ilerliyor.

General Electric CEO'su Jeff Immelt gibi 'Uzun vadeli şirket stratejimizi bu konu üstüne kurduk' diyen Emre Tigrel, 'makinelerimizi ve hammadde çeşitlerini artırmak üzere çalışmalar yapıyoruz. İhtiyaca göre makine tasarlayıp yaptığımız için aslında her sipariş yeni bir gelişim kaynağı oluyor.' diyor. 'Türkiye’de bu teknolojinin her alana yayılmasını; zaman, atık, maliyet gibi kalemlerde tasarruf edildiğini geniş kitlelere yaymayı planlıyoruz.' diye de ekliyor.

2018'de pazar büyüklüğü 15 milyar doları geçecek

Tigrel'in paylaştığı bilgilere göre Canalys araştırma merkezi 2013'te 2,5 milyar dolar olan bu sektörün 2018 hacmini 16.2 milyar dolara olarak öngörüyor. Consultancy.uk ise 2014'te küresel 3 boyutlu yazıcı pazarını 4.5 milyar olarak veriyor. 2020 yılında da 17.2 milyar dolarlık bir pazar öngörüsünde bulunuyor.

sintertek 3 boyutlu yazici

Türkiye'ye baktığımızda ise henüz yeterli pazar araştırmalarına erişemiyoruz. Fakat Sinternek küresel bir stratejiyle yola çıktığı için yukarıdaki rakamların yol gösterici olduğunu söylemek mümkün. Önümüzdeki dönemde masaüstü, düşük kapasiteli ve son ürün kalitesi yüksek olmayan 3 boyutlu yazıcıların giderek azalacağı pekala malum ve Sinternek şimdiden geleceğe yatırım yaptığını gösteriyor.

Kurulum aşamasında TÜBİTAK desteği alan ve sonraki aşamalarda tek başına ilerleyen Sintertek, ekonomik değer oluşturmanın yanında, verdiği eğitimlerle işin vizyon tarafına da katkı sağlıyor.

Umarım bu alandaki tüm yerli girişimler küresel rekabet vizyonuyla hareket ederken yurtiçinde de birbirini destekleme nezaketini gösterebilirler.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.