Halka açılmamış teknoloji girişimlerinin değerlemesinin nasıl yapılacağı son birkaç yılın en çok sorulan sorusu. Bugün var olmayan bir pazarın liderini önceden kestirmek ve buna bir fiyat biçmek haliyle zor bir iş. Ancak görünüşe göre bu konuda en güvenlir cevabı geleneksel yöntemler veriyor. Dünyanın en tanınmış danışmanlık şirketlerinden McKinsey yüksek teknoloji girişimlerinin bilinen en eski yöntemlerden biriyle yapılabileceğini savunuyor.
McKinsey danışmanlarının başka yöntemler sonuç vermezken teknoloji girişimleri gibi belirsizliğin ortak olduğu bir alanda uyarlanabileceğini söyledikleri geleneksel yöntem iskonto edilmiş nakit akışı. Zira girişimlerin kazançlarının negatif olması ya da satış çarpanları için piyasada yeterli örneğin bulunmaması gibi alışılagelmişin dışında durumlar söz konusu ve bu durumlar fiyat/kazanç oranı; değer/satış çarpanı oranı gibi formüller işe yaramıyor. Formüller, hızla değişen ortamlarda her bir girişimin kendine has özelliklerini hesaba katmakta da yetersiz kalıyor.
İskonto edilmiş nakit akışı yöntemini öneren McKinsey, bu yöntemin girişimlere şirket kronolojisinin tersine çevirilerek uyarlanabileceğini belirtiyor. Yani girişimler için geçmiş yerine bir gelecek ön görüsünde bulunarak çalışmaya başlamak ve geriye doğru yani bugüne gelmek gerekiyor. Gelecek senaryosunda, pazarın potansiyel büyüklüğü ve girişimin potansiyel pazar payı kadar girişim sermayesinin getirisi dikkate alınmalı. Buna ek olarak pazarın farkı koşullar altında nasıl değişeceğini ön görülmeye çalışılmalı.
Örnek vaka olarak Yelp'in detaylı bir incelemesi sunan McKinsey danışmanları yöntemin doğru olduğu konusunda oldukça güçlü bir kanıt sunuyor. Yelp'in analizi gösterdiği gibi girişimin nasıl gelir yarattığı/yaratmayı planladığı söz konusu hesaplamalarda kritik bir faktör olarak öne çıkıyor.