Real Time Bidding için e-ticaret girişimlerine 5 yaratıcı öneri

Real Time Bidding için e-ticaret girişimlerine 5 yaratıcı öneri

Konuk yazarımız Okay Tuğ, RTB House Ülke Müdürü olarak görev yapmaktadır. 

Özellikle son yıllarda dijital reklam alanındaki gelişmeler, e-ticaret sektörünün kullanıcılarına ulaşma kanallarını da kökten değiştirdi. Anlık olarak bireysel sayfa görünümleri ve kişiselleştirilmiş yeniden hedefleme alım satımı sağlayan gerçek zamanlı açık artırma (RTB), dijital reklam sektörü ve e-ticaret dünyasının gündeminin üst sıralarına taşındı.

RTB teknolojisi sayesinde kullanıcılar ilgi alanları doğrultusunda doğru reklamı, doğru zaman ve doğru yerde görebiliyorlar. Reklam verenler ise RTB yöntemiyle, reklamlarını tüketicilerinin o anki istekleri doğrultusunda şekillendirdiği için hedef kitlesine zengin ve dinamik bir şekilde sunabiliyorlar. Reklam veren ve yayıncının aynı ortamda bulunduğu ve her iki taraf için de maksimum fayda sağlayan RTB, kullanıcının o anki ilgi duyduğu konuya paralel bir gösterim sağladığından reklam ile etkileşime girme oranını artırıyor.

Artık sıkça dile getirildiği için biliniyor belki ama kısaca örneklemek gerekirse; RTB teknolojisinin anlık reklam sunma yöntemi ise oldukça basit; kullanıcı bir e-ticaret sitesini ziyaret ederek bir ürünü inceliyor (örneğin; kırmızı bir elbise) fakat satın almıyor. Aynı kullanıcı birkaç gün içinde aynı kırmızı elbise ve aynı fiyat aralığında olan, benzer modellerin de yer aldığı bir online reklamla karşılaşıyor. Bu online reklam da kullanıcıyı bu reklama tıklayarak yeniden aynı e-ticaret sitesini ziyaret etmeye teşvik etmiş oluyor. Bu yöntem, RTB teknolojisinde kullanılan klasik bir yöntemi. Fakat online reklamları gelecekte değiştirebileceğimiz çok daha büyük bir potansiyel bulunuyor.

Peki, bu potansiyeli hangi yöntemlerle kullanacağız?

Markanızın ilgisini devam ettirin

RTB yöntemi çoğunlukla marka imajını mevcut müşterilerine karşı korumak için kullanılıyor. RTB ile gösterimi yapılan banner reklamları, e-posta ile gönderilen indirim kuponları, hediye kartları ve bülten gönderimi gibi eski yöntemlerin yerini almış durumda.

Peki, ortalama altı ay önce sizden hizmet almış, e-ticaret sitenizden alışveriş yapmış ya da sitenizi ziyaret etmiş bir internet kullanıcısına indirim mesajı göndermek istediğinizi hayal edelim. İşte bu potansiyel müşterilerinize online alışveriş verilerini RTB teknolojisiyle bir araya getirip, onlara özel tekliflerinizde ulaşabilirsiniz. “Merhaba, seni uzun zamandır sitemizde göremedik. Gelip senin için neler hazırladığımızı incelemek ister misin?” şeklindeki kişiselleştirilmiş bir mesajla, kendinizi hatırlatmış, potansiyel müşterinizdeki marka bilinirliğinizi artırmış ve kullanıcı ile kişisel bir iletişime geçmiş olursunuz.

Daha akıllı teklifler yaratın

RTB yöntemi ile bir satın almayı teşvik edebilmekle kalmayıp aynı kullanıcı için sitenizde bir dizi hareketi de beraberinde getirebilirsiniz. Akıllı bir reklam, kullanıcının geçmişini ve ihtiyaçlarını belirlemekle kalmayıp kullanıcının gelecekteki ihtiyaçlarını belirleyip, karar vermesini kolaylaştırır ve bu konuda da ipuçlarını gösterir. Örneğin; ziyaretçi kırmızı bir elbise aldı. Bu kullanıcıya birkaç gün içinde neden kırmızı elbise ile uyumlu farklı ürünler göstermiyoruz? Bu reklam serisi, ilgili kullanıcıya kırmızı elbise ile uyumlu ayakkabı ya da aksesuar almasını hatırlatır.

Reklamlarınızın anlık olarak değişmesini sağlayın

RTB kavramı, reklamlarınızın hava koşulları gibi gerçek hayatın değişkenlerine göre uyarlanabilmesine olanak tanıyor. Örneğin; araba lastiği online satışları için bir kampanya yürütüyorsunuz. Bu kampanya kapsamında reklamlarınızı, hiçbir karmaşık plana ihtiyaç duymadan değişen hava koşullarına göre değiştirebilirsiniz. Örneğin; kış lastiği reklamınızı tam o sırada kar yağışı yaşanan bölgelerde gösterilmeye başlayabilir ya da şemsiyelerinizin özellikle yer yer yağmurlu havalarda reklamını yapabilirsiniz.

Web sitenizi bir süre önce ziyaret eden ve satın alma sürecinin dışına çıkan kullanıcıları harekete geçirin

RTB’nin sınırsız potansiyeli, piyasadaki oyuncuların sayısının artmasıyla destekleniyor. Müşterileri çekmek için işletmeler için yeni çözümler üretiliyor. Örneğin 14 günü aşkın süredir e-ticaret sitesine uğramayan kullanıcıların satın alma sürecini yeniden canlandırmak için çalışmalar yürütülebiliyor.

İlgisi düşen kullanıcıların bir süredir siteye girmeme sebepleri satın almaktan vazgeçmeleri ya da başka bir yerden satın alma işlemini gerçekleştirmiş olmalarıdır. Dahası bu kullanıcılar yeni fiyatlardan ya da kendisine sunulabilecek özel fırsatlardan habersiz kalmıştır.

Kişiye özel geliştirilecek yaratıcı çözümlerle e-ticaret sitesinin sunduğu fırsatları duyurmak mümkün. Böylece etkileşim sağlanamamış kullanıcıya yeniden ulaşarak anlık olarak güncellenen teklifleri ileterek yeni bir dönüş sağlanabiliyor

Çapraz pazar iş birlikleri yapın

RTB birçok farklı segmentteki pazarlarda işbirliği yapma imkanını da destekliyor. Bu konuda da turizm sektörü oldukça güzel bir örnek. Seyahat firmaları teknolojiyi kullanarak o sırada tatil planı yapanlara, planladıkları rotaya yönelik online reklamlar gösterebilirler. Seyahat firmaları ve gezi malzemeleri satan mağazalarının ortak girişimi ile örneğin, Alplere gitmeyi planlayan bir turiste kayak malzemeleri önerilebilir.

Online işinizi gerçek zamanlı hedefleme modelleriyle desteklemek, size oldukça geniş bir yelpazede imkanların da yolunu beraberinde getiriyor. Hatta bunların bazılarının henüz farkında bile olmayabiliriz. Doğru reklamcılık için hızlı ve terzi usulü adımların hayati önem taşıdığı bir dünyada RTB, doğru kullanıcı ile doğru yer ve zamanda ilişki kurabilen bir e-ticaret çözümü olarak son yılların yükselen trendlerinin başında geliyor.

Eğer bilgisayarınızın ekranında, manavınızdaki en sevdiğiniz meyvenin reklamını görüyorsanız, dijital reklam teknolojilerinin geleceğini yaşıyorsunuz demektir.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.