5G'nin ayak sesleri: Verizon 5G testlerine başladı

5G'nin ayak sesleri: Verizon 5G testlerine başladı

Yüksek hızlı mobil internet konusunda atak yapan mobil operatörlerden biri de Verizon oldu. Verizon, ABD'de 5G testlerine başladığını açıkladı.

Mobil Dünya Kongresi 2016'da konuyla ilgili bir açıklama yapan Verizon, Ericsson, Intel, Nokia, Samsung ve Qualcomm'un teknoloji partnerliğinde bu adımı atıyor. Verizon Kıdemli Başkan yardımcısı Ed Chan, daha önce gerçeğe uygun ortamda testler gerçekleştirdiklerini söylüyor ve artık 5G'nin ticarileşmeye hazır olduğunu ifade ediyor.

Paylaşılan bilgilere göre Verizon, milisaniyelik boyutunda gecikmeyle saniyede bir kaç gigabit indirme hızı sağlayacak. Önümüzdeki aylarda 5G testlerinin çapını genişletecek olan Verizon, 2017'de ticari olarak ABD pazarına 5G'yi sunabilecek.

5G'nin ayak sesleri duyuluyor

Yine Mobil Dünya Kongresi'nde 5G ile ilgili Ericsson ve Nokia'nın yaptığı paylaşımlar da dikkat çekiyor.

Ericsson CEO'su Hans Vestberg, 2021'de 5G ağında 150 milyon kullanıcının olacağını söylerken, dün yeni yatırımlarını anlatan Nokia CEO'su Rajeev Suri de 2017'de '5G-ready' şebekelerin hazır olabileceğini ifade ediyor ve 5G'ye geçişin beklenenden erken gerçekleşebileceğini ekliyor. Nokia ve Ericsson, genel ticari şebeke güncellemelerininse 2020'de başlayacağı konusunda hemfikir.

Diğer yandan Mobil Dünya Kongresi’nin açılış töreninde konuşan Vodafone Grubu’nun Dünya CEO’su Vittorio Colao, önümüzdeki 5 yılda veri trafiğinin 6 kat artacağını öngördüklerini, 4G teknolojileri ile mobilde saniyede 1 Gigabit hıza ulaşılabildiklerini belirterek, 5G ile bu hızın saniyede 10 Gigabit’e kadar çıkabileceğini ifade etmişti.

Türkiye'de bildiğiniz gibi 4,5'ye geçiş çalışmaları yapılıyor ve 5G konusunda ise Turkcell ve ASELSAN'ın yerli teknolojiyi öne çıkarmayı hedeflediğini biliyoruz. Geçen Cuma günü Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu da '5G'ye geçiş için uluslararası ortaklarla işbirliği halindeyiz' şeklinde bir açıklama yapmıştı.  Turkcell, 4,5 G'de 1000 Mbps'in üzerine mobil bağlantı hızı sağlayacağını ifade ediliyor.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.