Türkiye Yatırım Fonu, ülkedeki erken aşama girişim sermayesi sayısını en az 10'a çıkaracak

Türkiye Yatırım Fonu, ülkedeki erken aşama girişim sermayesi sayısını en az 10'a çıkaracak

Türkiye'de erken aşama girişim sermayesi kıtlığı sorununu adresleyen yeni bir yatırım fonu için bugün imzalar atıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Hazine Müsteşarlığı iş birliğiyle oluşturulan Türkiye Yatırım Fonu, Türkiye'de erken aşama girişimlerin fonlanması için ilk aşamada 150 milyon TL'lik fon sağlayacak.

TEPAV ve Dünya Bankası ev sahipliğinde düzenlenen ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve TOBB Başkanı Rifat Hisacıklıoğlu'nun katılımıyla gerçekleşen Dünya Kalkınma Raporu 2016: Dijital Faydalar lansman töreninde bugün duyurulan Türkiye Yatırım Fonu, gelecek on yıllık sürede ülke ekonomisine yenilikçi ürün ve teknolojileriyle katkı sağlayacak erken aşama girişimleri desteklemeyi amaçlıyor.

Fonun önümüzdeki iki yılda 250 milyon TL'ye çıkarılması planlanıyor

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun 2011 yılında çalışmalarına başladığı fon, gerçekleşen kanun değişiklikleri ve ikincil mevzuatın tamamlanmasının ardından dört yıl sonra hayata geçiyor. İlk etapta sağlanan 150 milyon TL'lik desteğin 100 milyon TL'si TOBB; 50 milyon TL'si ise Hazine tarafından karşılanıyor.  TOBB Girişim Sermayesi Sektör Meclisi Danışmanı Ussal Şahbaz'dan aldığımız bilgiye göre fonun büyüklüğünün önümüzdeki iki yıl içinde 250 milyon TL'ye çıkarılması planlanıyor.

Türkiye Yatırım Fonu, doğrudan girişimlere yatırım yapmak yerine erken aşama girişim sermayeleri fonlarını kaynak sağlayarak ekosisteme önemli bir itiş gücü kazandırmayı planlıyor. Türkiye Yatırım Fonu'ndan yararlanmak isteyen her bir fonun toplam büyüklüğünün en fazla yarısına kadar kadar kaynak aktarılabilecek. Böylece bu girişim sermayesi fonlarının, hızlı büyüyen teknoloji girişimilerine hem yatırım yapmaları hem de know-how ve ilişki ağları getirmelerinin önü açılacak.

Türkiye Yatırım Fonu, 5 yıl içinde yapacağı yatırımlarla, Türkiye’de ofisi olan erken aşama girişim sermayesi fon sayısının en az 10’a çıkmasını hedefliyor.

Dünya Kalkınma Raporu 2016

Dünya Bankası'nın ‘Dünya Kalkınma Raporu 2016: Dijital Faydalar" raporunda, yeni dijital çağın kalkınma vaatlerinden tam olarak yararlanabilmek için iki temel eylem tavsiye ediliyor. Bunlardan ilki interneti evrensel, uygun maliyetli, açık ve güvenli hale getirerek dijital uçurumu kapatmak; ikincisi ise  işletmeler arasında rekabeti sağlayan düzenlemeleri güçlendirerek çalışanların becerilerini yeni ekonominin taleplerine uygun hale getirip kurumların hesap verebilirliğini sağlamak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.