IRIS, yapay zeka algoritmasıyla TED konuşmalarıyla ilgili bilimsel araştırmaları buluyor

IRIS, yapay zeka algoritmasıyla TED konuşmalarıyla ilgili bilimsel araştırmaları buluyor

Yapay zeka teknolojileri genellikle işimizi elimizden alacak akıllı robotları (1, 2) akla getirse de mevcut bilginin derinlemesine analizinde önemli bir yere sahip. Farklı ülkelerden 4 girişimcinin kurduğu IRIS.ai da tam olarak bu işi yapıyor.

Geliştirdiği yapay zeka motorunu ilk olarak TED konuşmalarının analizi için kullanan IRIS, ilk önce herhangi bir konuşmanın geniş kelime analizini yapıyor. Ardından katmanlı analiziyle alt kırılımlara iniliyor. Son aşamada ise seçtiğiniz kelimeye yani derinlik noktasına özel bilimsel araştırmalar getiriliyor.

IRIS şu anda 2 binden fazla TED konuşmasını analiz edebiliyor. Bu konuşmaların içeriğini de halka açık 2 milyon bilimsel araştırmayla eşleştiriyor. Elbette her kelime için en uygun araştırmayı bulmaya çalışıyor.

Örnek vermek gerekirse Chris Urmson'un sürücüsüz araçlarla ilgili TED konuşmasında ilk olarak şu tabloyu sunuyor.

TED konusma

Bir kademe aşağı indiğinizde konu derinleşiyor ve farklı kelime veya kelime gruplarına ilişkin bilimsel araştırmalara ulaşabiliyorsunuz. Bu sayede Türkiye'den bir araştırmayı keşfetmiş olmam ise tam bir sürpriz oldu. :)

TED Talks

Yapay zeka algoritmasını sürekli geliştirmeye devam eden IRIS ekibine destek vermek için iris.ai adresinden eposta adresinizi bırakabilir, istediğiniz TED konuşmasının analizi için ted.iris.ai adresini ziyaret edebilirsiniz.

Dipnot: IRIS'in transkript üzerinden analiz yapıp yapmadığını denemek için Türkçe altyazılı videoları sorgulattım ama sonuç yine İngilizce oldu. tedxtalks.ted.com altındaki Türkçe konuşmaları ise analiz için kabul etmedi. Yani bu işi Türkçe için yapmak isterseniz kapı açık. :)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.