Her ne kadar bir süredir eşantiyon ürünü halini almış olsa da, USB bellekler hâlâ pratik işlevlerini sürdürüyor ve elimizin altında bulunmalarında fayda var. Peki, içinde kıymetli dosyalarınızın olduğu parmak belleğinizi bilgisayarınız görmüyorsa ne yapacaksınız? Belki çalışmıyor diyerek kenara attığınız USB bellekler var. Hadi çözelim bu sorunu. Onarılamayacak durumdaysa da bunu anlamak için de denememiz gerekiyor.
Sapasağlam durumdayken bilgisayara taktığınızda "USB aygıtı tanınmadı" gibi bir uyarı görmek sıradanlaştı. Çoğu kullanıcı USB belleğinin artık miadını doldurduğunu düşünüp gözden çıkarsa da, dosyalarınızdan ve cihazınızdan vazgeçmeden önce bazı yöntemler uygulayabilirsiniz. Bu sorunun birden fazla sebebi olabilir. USB girişiniz arızalanmış, bellekte bazı bölümler bozulmuş veya sürücü problemi çıkmış olabilir.
Farklı USB girişi deneyin
Sorunun bellekten kaynaklandığından emin olmak için ilk yapmamız gereken, farklı bir USB girişini denemek. USB çoklayıcı, klavye/monitör üzeri girişler veya kasanın ön panel girişleri yerine doğrudan anakarta bağlamayı denemenizi tavsiye ederim. Klavye, monitör ve ön panelde bulunan girişlere it kablolar gevşediği için bazen yanıt vermiyor olabilir. Bu yüzden, doğrudan bilgisayara ait USB girişlerini denemek daha garantili olur. Sorun devam ediyorsa, başka bir bilgisayara takarak deneyebilirsiniz. Problemin bilgisayarınızdan kaynaklanmadığından emin olduğunuza göre artık tek şüpheli, USB belleğin ta kendisi!
Aygıt yöneticisinde görünüyor mu?
USB belleğinizi başka bilgisayarlarda neşe içinde çalışıyor ve sıra sizin bilgisayarınıza geldiğinde suspus oluyorsa, sorun ne yazık ki bilgisayarınızda olabilir. Bu sorunun yazılımsal veya donanımsal kaynaklı olduğunu düşünebiliriz. Windows+R yapıp çıkan kutuya devmgmt.msc yazıyoruz, tamam diyoruz. Veya Başlat menüsüne “Aygıt Yöneticisi” yazıp çıkan sonuca tıklıyoruz. Aygıt Yöneticisi’nde bulunan “Disk sürücüleri” başlığına tıklayarak listedeki disklere bakıyoruz. Orada sarı üçgen içinde siyah ünlem işareti olan bir simge varsa, USB belleğiniz sürücü sorunu yaşıyor demektir. Cihaza sağ tıklayıp Özellikler’i seçerek “Aygıt durumu” kutusunda yazan hata mesajından sorunun sebebini anlayabilirsiniz. Şayet anlaşılmıyorsa hata kodunu aratarak çözüme ulaşabilirsiniz. Küçük bir sürücü güncellemesi işinizi çözebilir. Kullandığınız bellek, belirli bir üreticiye aitse, sürücü sorununu daha hızlı çözebilirsiniz.
Sürücü ayarlarını gözden geçirin
Aygıt Yöneticisi bölümündeki çözümleri kurcalayarak sorunu çözmeye çalışmanızda fayda var. Altı üstü basit bir USB bellek ve koca bilgisayar onunla mı baş edemeyecek? Problem donanımdan değil de yazılımsal ise sürücü ayarlarından bir çözüme ulaşabilirisiniz. Aygıt Yöneticisi'nde USB belleğinizi tıklayarak Sürücü sekmesine girin, oradaki Sistem Geri Yükleme noktasını kullanarak önceki sürücüye geri dönerek bir de öyle deneyebilirsiniz. Baktınız olmadı güncel başka bir sürücü edinmeye çalışabilirsiniz. Sürücü Güncelleştir düğmesine bastığınızda Windows, en yeni sürücüyü (driver) bulmaya çalışacak. aktınız yine olmuyor, Aygot Yönetimi'nden USB belleğinizi Kaldır düğmesini kullanarak kaldırmak. Daha sonra da Eylem menüsünden “Donanım değişikliklerini tara”yı seçerek yolunuza devam edebilirsiniz.
Sorun USB port ayarlarından olabilir
Aygıt Yöneticisi ne kadar güzel bir alan değil mi? Belki de sorun, o güvendiğiniz USB portlarının kendisi olabilir. “Evrensel Seri Veri Yolu denetleyicileri” bölümündeki bir öğede ünlem işareti varsa sorunun sebebi bu olabilir. USB denetleyicilerine ait sürücüler anakart yazılımıyla birlikte otomatik yükleniyor çoğunlukla. Bilgisayar veya anakart üreticilerinin sitelerinde de USB portlarıyla ilgili sorunlarınızı çözmeniz için güncel sürücüleri bulabilirsiniz.z gerekebilir.
İşletim sistemi belleği görüyor mu?
Windows işletim sistemi içinde bulunan "Disk Yönetimi" adlı araç üzerinden dahili ve harici diskleri yönetmek mümkün. Başlat menüsünde “sabit disk” diye aratmaya başlayınca çıkacak “Sabit disk bölümleri oluştur ve biçimlendir" seçeneğine girin. Windows + R tuşlarına basıp Çalıştır kutusuna diskmngt.msc yazarak da ulaşabilirsiniz. Karşınıza çıkacak ekranda, bilgisayara bağlı tüm disklerin listesi görünecek. USB belleğinizin kapasitesine veya yanında bulunan "Çıkarılabilir" ibaresine dikkat ederek belleğinizi seçebilirsiniz. Bazı USB bellekler için Çıkarılabilir ibaresi görünmüyor bazı durumlarda. USB belleğinizi bu listede görüyorsanız fakat Windows Gezgini’nde karşınıza çıkmıyorsa, muhtemelen disk bölümünün durumunda “Sağlam” yazmıyordur. Bu durumda sürücü harfi de göremezsiniz. TestDisk aracını kullanarak bölüm tablosunu onarmayı deneyebilirsiniz. Çözüme kavuşursanız, belleğinizin içeriğine erişebileceksiniz. Bu yöntem işe yaramazsa, bölümlerin bir kısmı hasarlı demektir. Bu durumda, PhotoRec yazılımını deneyerek dosyalarınızı kurtarmaya çalışabilirsiniz. Baktınız bu da işe yaramıyor; bellek içindeki bilgileri gözden çıkaracaksanız Disk Yöneticisi içinde arızalı USB belleğinize sağ tıklayıp onu biçimlendirebilirsiniz. Artık Windows'un bu sürücüye kolayca erişebilir olması gerekiyor. Belleğiniz artık erişilebilir hale geldiğinde, içindeki silinmiş verileri geri getirmek için son çare olarak Recuva'yı deneyebilirsiniz.
Sorun sürücü harfinden olabilir
USB belleğinizin bölümleri büyük oranda sağlam olsa da, sürücü harfi atanamadığı durumlarda da USB belleğe erişilemeyebiliyor. Bu işlemi Windows genellikle kendiliğinden yapıyor fakat bazı durumlarda arka tarafta işler karışıyor ve Disk Yönetimi'nde ilgili birim boş görünüyor. Şayet sprun harf atanamamasından kaynaklanıyorsa, işiniz daha kolay. Disk Yönetimi'nde ilgili diskin üzerine sağ tıklayıp “Sürücü Harfi ve Yolu Değiştir”i seçerek diğer sürücüler tarafından kullanılmayan bir harf belirleyebilirsiniz.
Her yöntemi denediniz fakat hiçbir bilgisayar USB belleğinizi görmedi, Aygıt Yöneticisi’nde de izine rastlayamadınız. Evet, üzgünüm ama artık ondan umudu kesmeli ve onu rahat bırakmalısınız. Büyük ihtimalle o artık bozuk bir USB bellek.