Facebook'un, Internet.org projesiyle Hindistan'da ücretsiz olarak sunduğu internet hizmetleri ağ tarafsızlığı (net neutrality) kapsamında engellendi.
Bilindiği üzere Facebook, Hindistan'da 2015 yılı başında FreeBasics vb. hizmetlerle belli başlı sitelere ücretsiz internet erişim imkanı sunmaya başlamıştı. Bir yıl önce Hindistan'ın 6 eyaletinde uygulanmaya başlanan hizmet, bir süredir tartışılıyordu ve Aralık ayında geçici olarak durdurulmuştu. Hindistan Telekom Regülasyonları Düzenleme Kurumu TRAI'nin aldığı yeni bir kararla bu ve benzeri hizmetler yasaklandı.
TRAI'nin şu anki kararına göre bu yönetmeliğe uymayan şirketlere günlük 50 bin rupi yani 2166 TL ceza kesilecek. Cezanın üst limiti ise 5 milyon rupi yani 216 bin TL olacak.
Facebook'un geri dönüşü mümkün olabilir
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Facebook sözcüsü, amaçlarının daha fazla kişiye ücretsiz ve şeffaf bir internet erişim hakkı sunmak olduğunu söylüyor ve engelleri aşmak istediklerini ifade ediyor. Fakat TRAI, regülasyonların iki yıllık yürürlükte olacağını söylüyor. Bununla beraber Facebook'un yeniden inceleme talebinde bulunabileceğini de ekliyor.
Facebook’un söz konusu hizmette Bing Arama'nın da dahil olduğu çeşitli sitelere ücretsiz erişim sağlarken, herhangi bir Google servisine yer vermemiş olması da dikkat çekiciydi.
Söz konusu cezanın Facebook için sorun olmayacağı malum ama sosyal ağ devinin söz konusu hizmeti Hindistan'ın önemli şirketlerinden Reliance Telecom ile sunduğu biliniyor. Dolayısıylan Reliance Telecom'un yerel tecrübesi ve gücü açısından bir geri dönüşün mümkün olabileceğini söyleyebiliriz. Keza Hindistan'ın en büyük e-ticaret girişimlerinden Flipkart'ın da Airtel mobil operatörü ile belli başlı mobil uygulamalarda ücretsiz kullanım sunmayı denediği biliniyor.
Ağ tarafsızlığı konusu son yıllarda ABD ve Avrupa'da da tartışılıyor. İnternet erişiminin devlet veya özel şirketlerce kontrol altına alınmasına karşı çıkılan bu konu Google'ın Avrupa'daki açılımıyla ilgili olarak da gündememize konu olmuştu.