Avrupalı mobil operatörler Google'ın en büyük silahını elinden alabilir

Avrupalı mobil operatörler Google'ın en büyük silahını elinden alabilir

Avrupalı mobil operatörler, mobil cihazlara kayan milyar dolarlık dijital reklam pastasından daha fazla pay istiyor. Financial Times'ın gizli kaynaklarına dayandırdığı habere göre Avrupalı mobil operatörler mobil cihazlarda reklamları engellemeye hazırlanıyor.

Paylaşılan bilgilere göre, birden fazla Avrupalı operatör bu önemli gelişmeye imza atma hazırlığında. Hatta reklamları engelleme konusunda İsrail'li Shine adlı şirketle anlaşıldığına da yer veriliyor. Söz konusu engellemenin web sayfalarını ve uygulamaları kapsayacağı ancak sosyal ağları etkilemeyeceği ifade ediliyor.

Bu açıklamalara bakılırsa AB bir kez daha dolaylı yoldan da olsa Google'ın en önemli gelir kalemini hedef alıyor. AB'nin tekelcilik soruşturmalarıyla karşı karşıya kalan Google'ın olası bir durumda karşı dava açıp açmayacağı bilinmiyor ancak şimdiden bunun bir hak ihlali olup olmayacağı da tartışmalı.

Zira operatörlerin kendi kararları doğrultusunda kullanıcıların aldığı hizmete doğrudan ve geniş çaplı yaptırımda bulunması oldukça tartışmalı bir konu (bkz: ağ tarafsızlığı). Her ne kadar kullanıcılar kendi başlarına bu tür bir engellemeyi tercih edecek olsa bile, bu hizmetin herkesi direkt olarak etkilemesi olası bir dava sürecinde Google'ın lehine olacak gibi görünüyor.

Teknoloji devlerinin mobil operatörlerle dişe diş rekabeti

Bildiğiniz gibi Google ve Facebook gibi şirketler bir yandan mobil ağlar sayesinde gelirlerini katlamakla kalmayıp, bir yandan da mobil operatörlere rakip olmak için adımlar atıyor. Mobil operatörlerse sunduğu mobil internet hizmetini günden güne ucuzlatırıyor ama gelirlerini çeşitlendiremiyor.

Keza bu sorun(?) geniş bant internet servis sağlayıcılar (ISS) için de aynı şekilde işliyor. Bazı ISS'ler reklam engelleyici sistemler denenmiş ancak kararlı bir şekilde bu işi sürdürebilen olmamıştı. Diğer yandan Google'ın internette reklamsız gelir modeli oluşturmak üzerine çalışmalar yaptığı da biliniyor. 

Diğer yandan dijital'15'te konuşulduğu gibi reklam engelleyici doğal (native) reklam ve içerik pazarlamasının önemini artırıyor ki biz de Adrazzi.com hizmetimizle bu tarafta yer almaya çalışıyoruz.

Bu büyük mücadelede ayakta kalan kim olur dersiniz?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.