Apple patentlerini ihlal ettiği gerekçesiyle VirnetX'e 626 milyon dolar ödeyecek

Apple patentlerini ihlal ettiği gerekçesiyle VirnetX'e 626 milyon dolar ödeyecek

Samsung'a patentlerini ihlal ettiği gerekçesiyle açtığı dava sonucu 1 milyar dolar kazanan Apple, aynı suçlamayla hakkında açılan dava sonucu VirnetX'e 626 milyon dolar ödeyecek. Dava sonrasında tekrar gün yüzüne çıkarak tartışılan asıl konu ise ''patent troll''luğu oldu.

VirnetX Doğu Teksas'ta Apple karşı açtığı davada şirketin kendisine ait patentleri VPN on Demand, FaceTime ve iMessage servislerinde kullandığını ileri sürmüştü. Salı ve Çarşamba günü bir araya gelen ve belgeleri inceleyen jüri VirnetX'i haklı bularak Apple'ın ihlal ettiği iki patent için 334,9 milyon dolar ve diğer iki patent içinde 290,7 milyon dolar ödemesini kararlaştırdı. Ancak kararla birlikte VirnetX gibi şirketlerin hiçbir teknoloji üretmeden ve inovatif çalışmalar yapmadan ''patent troll''luğu olarak adlandırılan yöntem ile yüz milyonlarca dolar kazanması tartışmaları tekrar alevlendirdi.

VirnetX'in davaya konu ettiği patentleri Science Applications International Corporation'dan almıştı ve bugüne kadar da bu veya başka patentli teknolojilerini kullanarak  her hangi bir ürün üretmedi. VirnetX yıllardır piyasaya çeşitli ürünler sunacağını söylüyor, ancak bugüne kadar elde ettiği gelirin ezici çoğunluğu açtığı patent davalarından geliyor. Yalnızca 14 çalışanı ve Nevada'da aylık kirası 5 bin dolar olan bir ofise sahip olan şirket son 3 yılda yalnızca Apple'dan yaklaşık 1 milyar dolar kazanmış. VirnetX daha öncede Microsoft'a açtığı davadan 200 milyon dolar kazanmıştı. Dava öncesi VirnetX hisseleri 3,60 dolardan borsada işlem görürken, dava sonrası kararla birlikte yüksek bir sıçrama yaparak 8,80 dolar seviyesine kadar yükseldi. VirnetX özelinden yola çıkarsak özellikle ABD'de patent trollugu konusunun uzun bir süre daha gündemde kalacağını tahmin edebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.