Çin'in internet ve mobil pazarı ne kadar büyük?

Çin'in internet ve mobil pazarı ne kadar büyük?

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip olan Çin, teknoloji ve internet alanında yapılan çalışmalar ve yatırımlarıyla ABD'nin sıkı rakibi konumuna geldi. Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı yayınladığı bir raporla Çin mobil ve internet pazarının ulaştığı büyüklüğü rakamlarla ortaya koydu.

Raporda ilk dikkat çeken bilgi 2015 yılında Çin'de 457 milyon adet akıllı telefon satılmış olması. Bu sayı 2014 yılına göre yüzde 17,7 artmış. Bu verinin bir diğer ilginç tarafı ise Çin nüfusunun yüzde 35'inin 2015 yılında yeni bir akıllı telefon aldığını düşünebilirsiniz. İkinci dikkat çeken bilgi ise Çin'de mobil telefon kullanıcı sayısı 1,3 milyara ulaşmış durumda.

Sabit genişbant internet hızına sahip kullanıcı sayısı 213 milyona ulaşmış. Bu kullanıcıların yüzde 70'inin internet hızı 8 megabit ve üstü. Mobil genişbant internet kullanıcı sayısıda 785 milyona ulaşmış ancak bunların tamamının akıllı telefon kullanıcıları ile sınırlandırılmadığını belirtelim. 2015 yılında 4G kullanıcı sayısı 386 milyona ulaşırken, sadece 2015 yılında Çin'de 289 milyon kullanıcı 4G hızına geçiş yapmış. Mobil kullanıcılar ise 2015 yılında 4,2 milyar gigabayt mobil veri tüketimi gerçekleştirmiş.

Sahip olduğu nüfus ve internet pazarı büyüklüğü ile tüm küresel büyük şirketin odağında olan Çin'in bu ilgiyi daha uzun yıllar kaybetmeyeceğini tahmin etmek zor değil. Meituan-Dianping'a tek bir turda yapılan rekor 3,3 milyar dolarlık yatırım haberleri gibi birçok gelişmeye 2016 yılında da şahit olabiliriz.

Görsel Kaynak: mihaiulia / Shutterstock.com

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.