Google, bulduğu açıkla google.com alan adını satın alan kişiye ne kadar ödeme yaptı?

Google, bulduğu açıkla google.com alan adını satın alan kişiye ne kadar ödeme yaptı?

Google 2010 yılında başlattığı bir programla Google ve tüm Google servislerindeki açıkları bulan kullanıcılara para ödülü dağıtmaya başladı.

Bu yılın en dikkat çeken güvenlik açığı, Google 'ın alan adı satmaya başladığı Google Domains üzerinde gerçekleşti. Sanmay Ved adlı kullanıcı, Google Domains üzerinden www.google.com alan adını satın almayı başardı. Google'ın hatayı hemen fark etmesi üzerine çok hızlı şekilde iptal edilen işlem neticesinde Sanmay Ved hiçbir hak iddia etmedi. Kaldı ki Sanmay Ved'e Google kelimesini numerik olarak yazarken elde edilen rakam olan 600613'ün karşılığı olarak 6.006,13 dolar ödeme yapıldı. Bu ödülü bir hayır kurumuna bağışlayan Ved, bu gelişmeyle de Google'ın dikkatini çekti ve Google bir o kadar parayı daha hayır kurumuna bağışladı. Yani toplamda 12 bin dolarlık bir para bu açık sayesinde hayır kurumlıyla paylaşılmış oldu.

Elbete işi bu olmayan iyi niyetli vatandaşlar kadar bu işten ekmek kazanan güvenlik profesyonelleri de mevcut. Google'ın dikkatini çekmeyi başarmış bu önemli isimlerden birisi de Tomasz Bojarski oldu. Bu isim, yıl boyunca Google'da tam 70 açık bulmayı başardı. Google'ın güvenlik açığı bildirme formunda bile açık yakalayan Bojarski'nin ödül olarak ne kadar bir meblağ kazandığı ise açıklanmadı. 2015 yılındaki bir diğer önemli açık ise Rus kullanıcı Kamil Histamullin tarafından keşfedildi. Açık sayesinde URL'de yapılan bir değişiklikle kullanıcılar başka kullanıcılar tarafından yüklenmiş videoları silebilir hale gelmişti. Açığın bildirilmesinin ardından Google, YouTube'daki güvenlik açığını hızla kapattı ve Histamullin'i 5 bin dolarla ödüllendirdi.

Her yıl ilgili senenin toplam sonuçlarını da açıklayan Google, 2015 yılında güvenlik açıklarını keşfeden ve kapatılması için Google ile paylaşan beyaz şapkalılara toplamda 2 milyon dolardan fazla bir parayı dağıttığını, program genelinde başlangıçtan beri dağıtılan tutarın ise 6 milyon doları aştığını açıkladı. Program, 2016 yılı boyunca da devam edecek bu sene Google Drive özelinde açıkları kapamak için 1 milyon dolarlık ödül bütçesi ayrılmış.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.