Doğu Avrupalı girişim sermayesi Buran Venture Capital (BVC), Moskova, Budapeşte ve Tel Aviv'den sonra dördüncü ofisini İstanbul'da açtı. 2012 yılında Doğu Avrupa, BDT, İsrail ve Türkiye'den girişimlere yatırım yapmak üzere kurulan BVC, bundan yaklaşık altı ay önce Türkiye'den Burkan Beyli'nin fona ortak olarak katılmasıyla birlikte buradaki çalışmalarına başladı.
Bugüne kadar çoğunlukla Rusya merkezli girişimlere yatırım yapan BVC'nin uluslararası yatırımları arasında Shazam en dikkat çekici olanı. BVC, geçtiğimiz Şubat ayında 1 milyar dolar değerlemeyle 30 milyon dolar yatırım alan Shazam'a 8.5 milyon dolar yatırım yaptığını açıklamıştı.
2016 yılından itibaren yatırımlarını görmeyi beklediğimiz BVC'nin, önümüzdeki 4-5 yıllık süreçte Türkiye'deki teknoloji girişimlerine 15-20 milyon dolarlık yatırım yapmayı planladığını belirtiyor Alexander Konoplyasty. BVC'nin kurucu ortağı Konoplyasty ile girişim sermayesi ile ilgili detayları ve fonun Türkiye planlarını konuştuğumuz bir röportaj yaptık.
Buran VC 2012 yılından beri aktif ancak Türkiye'ye yakın zamanda açıldı. Türkiye ve Rusya ilişkilerinin en iyi dönemini geçirmediğimizi göz önünde bulundurursak, zamanlamanızla ilgili yorumunuz nedir?
Buran VC Avrupalı bir VC firması. Biri Macaristanlı biri Rus asıllı iki ortak tarafından kurulduk. Ortaklar Londra ve Moskova'da edindikleri telekom, medya ve teknoloji deneyimi sayesinde Avrupa'nın Birleşme&Satın alma ve özel sermaye alanında derin bilgi sahibi. Biz "Gelişmekte olan Avrupa"da (Orta ve Doğu Avrupa, Baltıklar, Türkiye, İsrail, Ruya ve diğer eski Sovyet ülkeleri) yerel bir VC'yiz.
Hedeflediğimiz pazarlar ekonomik ve politik istikrarsızlıkları oldukça sık yaşıyor ama aynı zamanda pazar büyüklüğü ve yetenek açısından gelecek vaat ediyorlar. Bu pazarlarda büyümüş kişiler olarak, bu istikrarsızlığı anlayabiliyor ve buna bağlı riskleri almaktan mutluyuz. İşimizin bir ulusu yok. Diğer tüm VC'ler gibi Avrupa'daki istikrarsızlık bize de zarar veriyor.
Türkiye teknoloji girişim ekosistemiyle ilgili düşünceleriniz neler?
Türkiye, Avrupa'nın en büyük tüketim pazarlarından biri. Finansal servisler, eğitim, eğlence, ulaşım, yiyecek gibi birçok tüketici servisinin büyümeye ve offline'dan online'a dönüşümüne devam edeceğine inanıyoruz. Bu dönüşümde etkili olan belli başlı faktörler var, bunlar: a) Türk insanının girişimciliğe yatkın doğası, b) Internet geniş bant ve farklı bilişim cihazlarının artan adaptasyonu, c) online ödeme sistemlerinin artan penetrasyonu d) politik/ekonomik istikrarla birlikte Türkiye nüfusunun artan harcama gücü. Türkiye girişim ekosistemi son beş yılda hızla büyüyor ancak biz hala sermaye ve yatırımcı rekabetinin yeterli düzeyde olmadığını düşünüyor.Bu bir yatırımcı olarak bizim için heyecanlı bir fırsat oluşturuyor.
Yatırımcı olarak Türkiye'de daha çok hangi endüstriler ve girişimler ilginizi çekiyor?
Biz iki segmente yatırım yapıyor: a) geniş kapsamda tüketiciye yönelik online servisler ve b)B2B odaklı SaaS servisleri. Gelir elde etmeye başlamış girişimleri tercih ediyoruz böylelikle yatırım ve deneyimimiz hızlı büyümeyi tetikleyebiliyor. Ön görülebilir gelecekte gelirlerini 10-20 kat büyütebilecek şirketleri desteklemek istiyoruz.
İlk etapta 1-2 milyon dolarlık yatırımla başlıyoruz. Zamanla bir şirkete yaptığımız yatırımı 5-7 milyon dolara kadar çıkarabiliyoruz. Orta ölçekte bir fonla çalışan ve daha az sayıda yatırıma odaklanmak isteyen bir yapımız var.
Kendi geliştirdiğimiz ve toplamda 30-40 kriterden oluşan bir iç puanlama modeliyle yatırım yapıyoruz. Bunlar arasında kurucu deneyimi, pazar büyüklüğü/rekabeti, ürünün geçerliliği/tekliği, iş ekonomisi, exit ortamı, anlaşma koşulları gibi kriterler var. Özünde ben işimizi teknoloji yatırımcılığı alanında bir mikro-finans organizasyonu olarak görüyorum.
Bununla birlikte artan sayıda Türk girişiminin uluslararası pazarlara açıldığını görüyoruz. Bu hedefe sahip kurucular da ayrıca ilgimizi çekiyor. Biz spesifik pazar ve bölgesel büyüme sermayesi sağlayarak uluslararası büyümede bir katalizör görevi görüyoruz.
Türkiye'de bu yıl kaç girişime yatırım yapacağınızla ilgili net bir sayı var mı? Buradaki girişimlere ne kadarlık bütçe ayırdınız?
Yatırımlarımızda iki yol izliyoruz: a) İlgilendiğimiz girişimlerle iletişime geçip baştan sona analizini yapıyoruz b) iş ağımızı kullanıyoruz. Yatırım aktivitemiz Türkiye'den ne kadar iyi girişim çıktığına bağlı aynı zamanda. Önümüzdeki 4-5 yılda Türkiye'ye 15-20 milyon dolar yatırım yapmak isteriz.
Girişimler için başka ne tür destekler sağlıyorsunuz?
Yerel bir yatırımcı olmanın yanında girişimlerimize değer getirmenin de gerekli olduğuna inanıyoruz. Bunu üç şekilde yapıyorz: a) İK servisleri. Denetim, işe alma ve motivasyon alanlarında deneyimli bir İK ortağıyla çalışıyor ve bunu portföy şirketlerimize bir servis olarak sunuyoruz b) satış, pazarlama ve iş geliştirme. Şirketlerimizi Buran VC'nin faaliyet gösterdiği pazardaki geniş iş ağından faydalandırıyoruz c) Sermaye artırımı ve exit.
Türkiye pazarına bundan altı ay önce Burkan Beyli'nin BVC'ye ortak olarak katılması ve İstanbul ofisinin açılmasıyla giriş yaptık. Türkiye'deki büyümemizi daha fazla yatırımcı ve portföy şirketlerimize değer sağlayacak daha fazla iş ortağı ekleyerek güçlendirmeyi planlıyoruz.