En popüler Javascript kütüphanelerinden jQuery 10 yaşında

En popüler Javascript kütüphanelerinden jQuery 10 yaşında

2006 yılında New York'ta John Resig tarafından temelleri atılan jQuery aradan geçen 10 yıllık süreçte yazılımcılar arasındaki en popüler Javascript kütüphanelerinden biri olmayı başardı. 14 Ocak itibariyle de internetteki 10. yaşını kutladı.

Geliştiricisi John Resig'in jQuery'yi ilk yayınladığında bu kadar popüler olacağını düşünmüş müdür bilmiyoruz ama bugün internetin yüzde 77,8'i jQuery kullanıyor. Yazılım geliştiriciler arasında da Javascript yazmak için çoğunlukla ilk tercih edilen yol haline geldi. jQuery'yi bu kadar popüler yapan özelliklerinin başında tek kodun bütün tarayıcılarda çalışmasını gösterebiliriz. Normalde yazılım geliştiriciler arayüz kodlaması yaparken yazdıkları kodu her tarayıcıda ayrı olarak test ederken, jQuery onları bu yükten bir nebze kurtararak popülaritesini de arttırdı.

2012 yılında vakıflaşmaya giderek çalışmalarını daha resmi ve sürdürülebilir hale getiren jQuery'nin 2015 yılında GitHub'da 6 binden fazla commit aldığını da belirtelim. Şu anda 2.2.0 versiyonu yayında olan popüler kütüphanenin W3Techs'in aktardığına göre jQuery kullanan sitelerin yüzde 95'i hala birinci versiyonu kullanıyor, bunun nedeni ise 1.0 versiyonunun eski tarayıcıları da destekliyor olması. jQuery'nin sahip olduğu popülariteyi koruyacağını ise tahmin etmek zor değil bunun yanında internet tarihine adını altın harflerle yazdığını da söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.