Girişimciler ürüne mi odaklanmalı satışa mı?

Girişimciler ürüne mi odaklanmalı satışa mı?

Silikon Vadisi'nde son yıllarda girişimcilerin ürüne odaklanması yönünde önemli bir fikir birliği var. Ancak fikir birliği olması bunun kesin doğru olduğu anlamına gelmiyor. Yahoo'nun kurucu ortaklarından Jerry Yang bu görüşü reddedenlerden biri.

Şimdilerde kurucusu olduğu AME Cloud Ventures ile büyüyen girişimlere odaklanan Yang, Betterworks blogundaki röportajda bu konudaki görüşlerini paylaşmış ve yeni bir tartışmanın kapılarını aralamış.

Yang, özetle girişimcilerin yeteneği yönünde bir odak noktası seçmesi gerektiğini düşünüyor. Yani teknik bir girişimcinin ürüne odaklanmasını makul görüyor. Ancak satış tarafında güçlü bir girişimcinin satışa odaklanmasını önceliyor.

Tecrübeli girişimci, çok iyi bir iş çıkarmak için tek başına satış veya ürün geliştirme konusunda çok iyi olmanın yeterli olduğunu düşünüyor. Bir kaç şeyde vasat olmak ise Yang'a göre başarısızlığı getiriyor.

jerry-yang

Kendisinin Yahoo'da sürekli büyük hedefleri düşünen kişi olduğunu söyleyen Yang, başarılı olmanın yolunun süper ürün geliştiren teknik bir kurucu ortaktan geçmediğini de ekliyor. Mark Zuckerberg gibi ürün geliştiren süper bir yeteneğe sahip olmadan da başarılı olunabileceğini savunuyor.

  • Cisco: Sıradışı bir satış kültürü etrafında kuruldu
  • Alibaba: Jack Ma'nın işbirliği ve güven kurma başarısıyla biliniyor
  • Apple: Steve Jobs'un harika teknik bir yetenek olmadığı malum
  • Salesforce: Marc Benioff, satış teknikleri konusunda uzman
  • Uber, Airbnb teknik kurucular tarafından bugünlere getirilmedi

Bu örnekleri çoğaltmak mümkün ama Yang'ın 'ürünü geliştirirken satışı boşverin' veya 'satış yapıyorsanız ürünü boşverin' tavsiyesinde bulunmadığının da altını çizmek lazım.

Yang, başarılı girişimlerin teknik kuruculara sahip olduğunu da hatırlatıyor (kendisi de mühendislik kökenli biri) ve

'Sizi güçlendiren şeyi seçin. Güçlü yönünüzü seçin ve girişiminizi bunun etrafında inşa edin. Doğru veya yanlış yok.'

diye ekliyor.

Ürünü mü geliştirelim, satışa mı odaklanalım?

Jerry Yang'ın haklı olup olmadığı da tartışılabilir ama şahsen dengeleyici bir bakış olduğunu düşünüyor ve kendisine katılıyorum. Çünkü girişimlerin için ürün geliştirmek ve satış yapmak gibi iki büyük meselesi var. Satış tarafında başarılıysanız sürekli olarak ürünü iyileştirmeye çalışmanız gerekmez. Veya satışta iyi değilseniz kullanancıların vazgeçemeyeceği bir ürün geliştirmek aslında tek seçeneğinizdir.

Bu noktada başarılı seçim yapabilmenin yolu da; yeteneklerin iyi tespit edilmesinden ve ürünün sürekli yeni kullanıcılarla denenmesinden geçiyor diye düşünüyorum. Yorumlarınızı bekliyorum.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.