Virüslü Whatsapp e-postalarına dikkat

Virüslü Whatsapp e-postalarına dikkat

Siber güvenlik konusunda önde gelen markalardan biri olan Comodo, Whatsapp kullanıcılarını e-posta üzerinden yayılan kötü amaçlı yazılımlara (malware), virüslere karşı uyarıyor.

Comodo'ya göre siber korsanlar rastgele hedeflemeyle resmi Whatsapp içeriği gibi görünen sahte e-postalar göndererek yeni bir saldırıya geçmiş durumda. Gelen mesaja tıklandığında her zaman olduğu gibi kötü amaçlı yazılımlar bilgisayarınıza veya telefonunuza bulaşarak kişisel gizliliğinizi ele geçirebiliyor.

Comodo Antispam Laboratuvarları (CASL) adlı birimiyle bu konuya odaklanan Comodo, yeni saldırıyı IP, alan adı ve URL analizlerinden yararlanarak ortaya çıkarmış. Konu satırlarının ek kısmında, kötü amaçlı yazılımın yürütülebilir (.exe) dosyasının yer aldığını belirten Comodo, söz konusu kötü amaçlı yazılımın "Nivdort" ailesinin bir çeşidi olduğunu belirtiyor.

Yapılan açıklamaya göre bu kötü amaçlı yazılım çoğu zaman kendini farklı sistem klasörleri içine kopyalıyor. Bilgisayarın kayıt defterinde otomatik açılan bir uygulamaya kendini ekliyor ve e-posta ekindeki zip dosyası açılıp çalıştırıldığında, kötü amaçlı yazılım bilgisayara geçmiş oluyor.

Whatsapp-virus

CASL, e-postalardaki konu satırlarının her birinin, 'xgod' ya da 'Ydkpda' gidi rastgele bir karakter dizisiyle bittiğini ve bu diziler alıcıları belirmek için kullanılıyor. (Bir sesli bildirim aldınız xgod, Bir sesli mesaj kaçırdınız. Ydkpda vs...)

Comodo ve Comodo Antispam Laboratuvarları Teknoloji Direktörü Fatih Orhan ise siber korsanların daha çok pazarlama amaçlı görünen e-postalar atmaya başladığını belirtiyor.

Aslında Whatsapp kullanıcıları her zaman siber korsanların tehditi altındaydı ancak kullanıcı sayısının 1 milyara yaklaşıyor olması hem tehditlerin hem de bu avlamalara düşen kişi sayısının artmasına neden oluyor. Whatsapp'in artık web üzerinden kullanılması da tehditlere yeni bir boyut katıyor.

Google'da yapılan Whatsapp ve virüs arama eğilimlerine baktığımızda da 2015 yılında yaşanan artışı görebiliyoruz.

Whatsapp virus

Tıklamayın, yanıtlamayın

Son zamanlarda 'istenmeyen (spam)' klasörüne baktıysanız Whatsapp konulu sahte e-postalar sizin de dikkatinizi çekmiştir sanıyorum. Aşağıda bana gelen bir sahte Whatsapp e-postasının içeriğini de paylaşıyorum. Bu tür mesajlara yanıt vermemeye ve gelen bağlantılara tıklamamaya dikkat edin. Göndericinin kim olduğuna bakarak da bu e-postaların Whatsapp'tan gelmediğini kolayca tespit edebilirsiniz.

Whatsapp-virus-uyarisi *CASL: Comodo Antispam Laboratuvarları ekibi 40'tan fazla BT güvenlik uzmanı, etik korsan (hacker) ve bilgisayar bilimcisi ve mühendisinden oluşuyor. ABD, Türkiye, Ukrayna, Filipinler ve Hindistan'da ofisleri bulunan CASL ekibi günde 1.000.000'dan fazla potansiyel kimlik avı, spam ve diğer kötü amaçlı/istenmeyen e-postayı analiz ediyor. 

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.