Türkiye'de internet ve teknoloji yatırımları 2015'te 1 milyar dolara yaklaştı

Türkiye'de 2015 yılında toplam 16,4 milyar dolarlık 245 adet birleşme ve satın alma (M&A) işlemi gerçekleşti.
Türkiye'de internet ve teknoloji yatırımları 2015'te 1 milyar dolara yaklaştı

avrupa-2014-yatirim

Türkiye'de 2015 yılında toplam 16,4 milyar dolarlık 245 adet birleşme ve satın alma (M&A) işlemi gerçekleşti. Özelleştirmeler hariç tutulduğunda, son üç yılın en yüksek işlem hacmine ulaşan Türkiye'de 2015 yılı teknoloji ve internet yatırımları açısından da hareketli bir yıldı. Deloitte'un Türkiye'de gerçekleşen birleşme ve satın alma işlemlerini yıllık bazda düzenli olarak analiz ettiği Annual Turkish M&A Review raporunun 2015 sonuçlarında göze ilk çarpan sonuç bu.

Rapora göre Türkiye 2015 yılında yabancı yatırımlar tarafında artan bir ilgi gördü ve yabancı yatırımcıların işlem hacmi bir önceki yıla göre yüzde 44 artarak 11,5 milyar dolara ulaştı. Yabancı yatırımcının en çok yatırım yaptığı ilk üç sektör sırasıyla finansal servisler, enerji ve medyaydı.

deloitte 2015 m&A

Deloitte'un 245 işlemden oluşan birleşme ve satın alma raporunda, bu yıl internet ve teknoloji altında sınıflandırabileceğimiz 37 işlem var. Bunlar arasında tutarı açıklananların toplamı 995 milyon dolarlık işlem hacmi oluşturuyor, yani tutarı açıklanmayanlar da eklendiğinde toplam hacim 1 milyar dolar civarında. Bunlar arasında işlem adedi açısından ilk sırada tüm işlemlerin yüzde 32'sini oluşturan yapıldığı e-ticaret sektörü yer alıyor.

Yemeksepeti ve Avea etkisi

İnternet ve teknoloji alanında geçtiğimiz yıl işlem tutarı açısından en büyük satın alma, tahmin edebileceğiniz gibi Delivery Hero tarafından 589 milyon dolara satın alınan Yemeksepeti. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen en büyük 10 birleşme ve satın alma işleminden biri olan Yemeksepeti'ni, Türk Telekom'un Avea yatırımı izliyor. Avea'nın yüzde 10'unu 323 milyon dolara alan Türk Telekom böylelikle yılın en büyük dokuzuncu satın alma işlemini gerçekleştirmiş oldu.

Listede öne çıkan diğer yatırımlar arasında, bu yıl Türkiye fonunu kuran 500 Startups'ın ilk yatırımının Adphorus olarak kayıtlara geçmesi; Opera Mediaworks'ün Mobilike satın alması, Zomato'nun Mekanist satın almasıyla Türkiye pazarındaki yerini sağlamlaştırmaya başlaması gibi işlemler yer alıyor. Bununla birlikte Digitürk ve bir süredir kapanacağı konuşulan CNBC-e'nin satışları medya sektörünün öne çıkan yatırımları.

2014'te toplam 31 işlem içinde tutarı açıklanan işlemlerin toplam 150 milyon dolar olduğu düşünüldüğünde gerek işlem sayısı gerek işlem hacmi açısından 2014'e göre daha hareketli bir yılı geride bıraktığımızı söyleyebiliriz.

Deloitte raporunun tamamı için bağlantıyı takip edin.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.