2015'in en çok büyüyen mobil uygulama kategorileri

2015'in en çok büyüyen mobil uygulama kategorileri

Mobil uygulamalar 2015'te bir diğer görkemli yılı daha geride bıraktı. Mobil uygulama kullanım oranları 2015'te bir önceki yıla göre toplam yüzde 58 oranında büyürken, üç mobil uygulama kategorisi üç haneli büyüme göstererek bu büyümeye en önemli katkıyı sağladı.

Kişiselleştirme kategorisi Emoji klavyeler sayesinde büyüme şampiyonu oldu

Küresel mobil ekosistemle ilgili en güvenilir kaynaklardan biri olan Flurry'nin 2015 yılı sonuçlarında yer verdiği bu kategorilerden ilki, Kişiselleştirme. 2015'te yüzde 332 oranında büyüyerek yılın en hızlı büyüyen mobil uygulama kategorisi olma unvanını elde eden kategoride Emoji klavyelerden Android kilit ekranlarına kadar çok farklı uygulamalar bulunuyor. Ancak Flurry'nin raporuna göre, kategorinin büyümesinin büyük bir çoğunluğu Emoji uygulamalarından (çoğunlukla klavyelerden) geliyor. Emoji klavyelerin artan popülerliği çoğunluk Facebook Messenger, WhatsApp, Line ve Snapchat gibi mesajlaşma uygulamalarında kullanıldıkları düşünüldüğünde, mesajlaşmanın 2015'te de mobil için kritik önemini koruduğu şeklinde de yorumlanabilir.

flurry mobil uygulama 2015

Haber okuma uygulamaları yükselişe devam 

Flurry'nin raporuna göre yılın en çok büyüyen ikinci mobil uygulama kategorisi yüzde 135'lik büyüme oranıyla haber ve dergiler. Medya tüketim alışkanlıklarının mobile kayma trendinin en açık göstergelerinden biri olan veri, aynı zamanda büyük ekran telefonların (phablet) tüketim alışkanlığımızı nasıl etkilediğini de ortaya koyuyor. Zira Flurry'ye göre kategoride phablet'ler üzerinden haber ve dergi uygulamalarından içerik tüketme oranı 2015'te yüzde 700'ün üzerinde büyüdü.

Üretkenlik uygulamaları yıllık yüzde 125 oranında büyüdü

Yılın üç haneli büyüme gösteren son kategorisi olan üretkenlik uygulamaları 2015'i yüzde 125'lik büyüme oranıyla kapattı. Büyümede öğrencilerin mobil cihazlarını gittikçe daha fazla bilgisayar yerine kullanmaları ve Google Docs, Quip, Slack ve Microsoft gibi üretkenlik uygulamalarının mobil öncelikli hale gelişinin etkili olduğunu altını çiziyor Flurry.

flurry mobil uygulama 2

Flurry'ye göre mobil uygulamalarda geçirilen zaman bir önceki yıla göre yüzde 117 oranında büyüdü. Bunda en dikkat çekici veri, cihaz bazında phablet'lerdeki yüzde 334 oranındaki artış. Mobilde geçirilen zamanında TV'yi geride bırakmaya başlamasıyla online TV izleme servislerinin mobil, özellikle phablet odaklı hale gelmesini bekleyebiliriz diyor Flurry.

flurry mobil 2016

Bir diğer önemli not yaşam biçimi ve alışveriş uygulamalarının yıllık yüzde 81 oranında büyümüş olması. 2015 yılında mobil ticaretin yükselişini vurgulayan Flurry, dünya çapında tüm online satın almaların yüzde 40'ının mobilden gerçekleştiği bilgisini paylaşıyor.

Flurry, mobil uygulama kullanımı ölçümlemesi için kullanıcıların bir uygulamayı açmasıyla başlayan 'seans'ları baz alıyor. Sonuçlar dünya çapında toplam 3.2 trilyon seanstan yola çıkılarak hazırlanmış.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.