PHI Tech Bioinformatics, genom ölçekli veri analizinde dünya markası olmak istiyor

PHI Tech Bioinformatics, genom ölçekli veri analizinde dünya markası olmak istiyor

TÜBİTAK Marmara Teknokent'te (Gebze/Kocaeli) yer alan PHI Tech Bioinformatics, tanımamız gereken önemli yerli girişimlerden biri. Biyoinformatik analiz hizmetleri sunan girişim, aldığı TÜBİTAK destekleri ve tecrübeli kurucu ekibiyle kendi kategorisinde küresel bilinirliğe ulaşmayı hedefliyor.

Yaşam bilimleri ve bilgisayar bilimlerini birleştiren biyoinformatik alanında faaliyet gösteren PHI Tech Bioinformatics, uluslararası alanda hizmet veren bir teknoloji girişimi. 2011 yılında başlatılan 'Patojen-İnsan Protein Etkileşimleri' web platformunu Phisto.org'dan 2 yıl sonra kurulan girişim, 2015 yılından bu yana da müşteriye özel biyoinfomatik analiz hizmetleri sunuyor.

Phisto-bioinformatics

TÜBİTAK'tan hibe destekleri

PHI Tech Bioinformatics'in kurucu ekibi Gebze Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Saliha Durmuş, Yrd. Doç. Dr. Tunahan Çakır ve Doç. Dr. Erdoğan Sevilgen'den oluşuyor. Şirketleşmeden önce çeşitli yarışmalarda ödüller alan PHI Tech, TÜBİTAK TEYDEB - 1512 ve KOSGEB - ArGe İnovasyon hibe desteklerini alarak kurulum aşamasını tamamlamış.

2016 sonuna kadar hibe desteğine sahip olan PHI Tech Bioinformatics, TÜBİTAK-BMBF 2+2 proje çağrısına Hans Knöll Institute ile yaptığı başvurunun da olumlu sonuçlanmasını bekliyor.

Genom ölçekli veri analizine odaklanacak

Aldığımız bilgilere göre PHI Tech Bioinformatics, hem yurtiçi hem yurtdışı biyoinformatik pazarında, özellikle genom-ölçekli verilerin işlenmesi ve anlamlandırılmasında söz sahibi olmak istiyor. Kişiye özel tıp alanının vazgeçilmez ayaklarından biri olan biyoinformatik konusunda yeni çözümler geliştirmeyi hedefliyor.

PHI Tech Bioinformatics sayesinde öğreniyoruz ki Türkiye’de biyoinformatik pazarına olan talep son birkaç yıl içinde oluşmaya başlamış. Bu nedenle biyoinformatik odaklı şirketlerin sayısı oldukça az. Ancak kurucularının 15 yıllık biyoinformatik uzmanlığı PHI Tech Bioinformatics'in bu alandaki başarı şansını artırıyor.

Biyoinformatik konusunda ülkemizde artan ilgiyi teşvik etmek isteyen kurucu ekip, çeşitli üniversite ve derneklerin düzenlediği kurs ve çalıştaylarda ücretsiz eğitimler veriyor. Diğer yandan PHISTO platformunun temel özelliklerini ücretsiz olarak tüm dünyadan kullanıcılara sunarak küresel bilim havuzuna da katkıda bulunuyor.

Geliştirmekte olduğu özel biyoinformatik yazılımlarını ileri vadede pazarlamayı planlayan PHI Tech Bioinformatics, yaklaşık 7 milyar dolarlık küresel pazardan ciddi bir pay almak istiyor.

Umarız PHI Tech hedeflerine ulaşmak konusunda başarılı olur. Zira bu tür başarıları girişimler sayesinde biyoinformatik alanında çalışan veya çalışmayı düşünen kişilerin de sayısının artacağı kanaatindeyim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.