Google yeni Android versiyonun JDK yerine OpenJDK kullanacağını doğruladı

Google yeni Android versiyonun JDK yerine OpenJDK kullanacağını doğruladı

google android oracle jdk openjdkOracle tarafından 2010 yılında Google'a açılan telif hakkı davası bugün Google cephesinde yeni bir hareketlenme yarattı. Google bundan sonra Android'te kullandığı resmi Java API'ı JDK yerine açık kaynak kodlu versiyonu OpenJDK'yı kullanacağını doğruladı.

Google yaptığı resmi açıklamada, bu önemli değişikliği bir süredir planladığını belirtti. Gerekçe olarak da Android gibi açık kaynak kodlu bir yapıyı diğer açık kaynak kodlu parçalarla birleştirmenin yazılım geliştiriciler ve ekosistem için daha iyi bir hamle olmasını gösterdi. Ancak değişikliğin sebebinin aslında beş yıldır devam eden bir dava ile ilişkili olduğu belirtiliyor.

2010 yılında Sun'ı satan alan Oracle daha sonrasında Google'a Android'te kendisine ait olduğunu söylediği JDK'yı izinsiz ve telif hakkı ödemeden kullandığını savunarak bir dava açtı. Google'da doğal olarak kendisini savundu ve hukuksuz bir işlem yapmadığını açıkladı. Ancak davanın sonuçlanması yaklaştıkça ve dava gittikçe büyüdükçe Google, Android'te kullandığı JDK kütüphanelerini ve API'ını OpenJDK ile değiştireceğini açıkladı ve OpenJDK üzerinde gerekli Android düzenlemelerini gerçekleştirdi.

Yazılım geliştiriciler bundan böyle Android'in yayınlanacak yeni versiyonu için uygulama geliştirirken JDK kullanmak yerine onun alternatifi olan ve yine Oracle tarafından desteklenerek geliştirilen OpenJDK'yı kullanacaklar. Google'ın yaptığı bu önemli değişikliğin geliştirici ekosisteminde çok ses getireceği kesin. Diğer merak edilen bir konu ise devam eden davada bu değişikliğin Google'a ne kadar fayda getireceği.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.