Dünyanın en büyük online müzik dinleme servislerinden Spotify'ın başı telif haklarıyla bir kez daha dertte. Bu kez sorun epey zorlayıcı olabilir, çünkü talep edilen meblağ 150 milyon dolara kadar çıkıyor.
Davacı aynı zamanda müzisyen ve söz yazarı David Lowery, Spotify'ı telifli eserleri lisanslarını almadan bilerek, isteyerek ve yasadışı bir şekilde dağıtmakla suçluyor. Dava dosyasına göre, Spotify'ın yasa dışı dağıtımını yaptığı müzikler 75 milyondan fazla kullanıcıya ulaştı buna karşın Spotify bu eserlerin sahiplerini belirleyip gerekli ödemeyi yapmayı başaramadı.
İlginç olansa Lowery'nin bu iddialarının Spotify tarafından bir süre önce yapılan kamuoyu duyurusuyla doğrulanmış olması. Dünya genelinde ve özellikle ABD'de eser sahipleriyle ilgili bilgilerin çoğu zaman eksik ya da hatalı olduğunu belirten Spotify, National Music Publishers Association ile birlikte yeni lisanslama ve yayınlama yöntemleri üzerinde çalıştıklarını söylemişti. Spotify'ın açıklamasında, belki biraz naif bir şekilde, teliflerin kime ödenmesi gerektiğinin belirlenmesinin her an mümkün olmadığı ve bu nedenle ödemelerin eser sahipleri belirleninceye kadar bir kenarda bekletildiği söylenmişti. Yani Spotify açıkça, bazı şarkıların teliflerini ödemeden dağıtımını yaptığını kabul etmişti.
Açılan toplu davada Lowery ile birlikte yüzün üzerinden sanatçıya ait şarkıların Spotify tarafından yasa dışı yollarla dağıtıldığı iddiasıyla alabileceği ceza, 150 milyon dolara kadar çıkıyor.
Geçtiğimiz Haziran ayında 75 milyon kullanıcıya ulaşan Spotify, ödediği tüm teliflerin 3 milyar doları geçtiğini açıklamıştı.