İhtiyaç Haritası'na üç ayda 5 binden fazla ihtiyaç ve destek girişi yapıldı

İhtiyaç Haritası'na üç ayda 5 binden fazla ihtiyaç ve destek girişi yapıldı

Geçtiğimiz Ekim ayında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından düzenlenen Sosyal Fayda Zirvesi’nde ünlü aktör Mert Fırat, İhtiyaç Haritası'nın lansmanını yapmış ve proje büyük ses getirmişti. Türkiye genelinde ihtiyaç sahipleriyle bu ihtiyaçlara yanıt verebilecek kişi ve kurumları bir araya getiren kitle kaynaklı online platform bu sayede hızlı bir başlangıç yaptı. Bugüne kadar toplam 5 bin 113 ihtiyaç ve desteğin girildiği İhtiyaç Haritası'nda 2 bin 93 ihtiyaç yayınlandı. Platform Türkiye'nin tüm şehirlerine ulaşmayı başardı.

Dr. Ali Ercan Özgür, Elif Kalan, Güler Altınsoy, Mert Fırat ve Hazal Dut tarafından kurulan İhtiyaç Haritası yaklaşık iki yıl süren bir çalışmanın ürünü. Geçtiğimiz yaz döneminden bu yana test edilen platform 7 Ekim tarihindeki lansmanıyla resmen faaliyete başladı.

Türkiye genelinde ihtiyaçları adres bazlı olarak haritalayan online platformda ihtiyaçlar, sahipleri ya da gönüllüler tarafından sisteme giriliyor. Okulların eğitim materyalleri, spor malzemeleri ya da teknoloji altyapısı; engelli vatandaşlara yönelik ürünler; sokak hayvanlarının beslenmesi, tedavisi; giyim; özel ders ya da projeler için gönüllü insan kaynağı platformda listelenebilen ihtiyaçlar kapsamında değerlendiriliyor. İhtiyaçlarla ilgili tüm detaylar girildikten sonra tüm bilgilerin doğruluğu İhtiyaç Haritası editörleri tarafından kontrol ediliyor. İhtiyaç Haritası'ndan aldığımız bilgiye göre platform bugün beş kişilik, küçük bir ekiple çalışıyor.

İhtiyaç Haritası üzerinden yapılan 5 binden fazla girişin büyük bir çoğunluğunu ihtiyaçlar oluşturuyor. Platformun kendi verilerine göre yapılan tüm girişler içinde ihtiyaçların oranı yüzde 84;  desteklerin oranıysa yüzde 16. Bugüne kadar 220 desteği onaylayan İhtiyaç Haritası üzerinden böylelikle toplam 364 ihtiyaç ve destek buluşmuş..

ihtiyacharitasi2

Listelenen ihtiyaçlar arasında, tahmin edebileceğiniz gibi okullardan gelen talepler ilk sırada yer alıyor. Onu üniversite ve lise öğrencilerinin sınavlara hazırlık kitapları ihtiyaçları ve sokak hayvanlarına yönelik mama ve barınakların desteklenmesi gibi ihtiyaçlar izliyor. Bunlarla birlikte yerel yönetimlerin yaşam alanlarını iyileştirecek ihtiyaçları da listeleyen İhtiyaç Haritası'nın çalışma prensibi, şehir, semt ya da mahalle sakinlerini yerel yönetimlerle buluşturan Muhit.co ve bundan yaklaşık dört yıl önce faaliyete başlayan Birsilgibirkalem.org ile paralellikler gösteriyor. Her iki platforma göre daha kapsamlı bir yaklaşım izleyen İhtiyaç Haritası, bu platformları destekleyip, deneyimlerinden de faydalanabilecek bir yapı.

İhtiyaç Haritası'nın yakın vadede planları arasında tüm platformun yenilenmesi öncelikli sırada. Sistemin otomatize edilmesi ve böylelikle ihtiyaç ve destek eşleştirilme süresinin kısaltılması amaçlanıyor. Yeni sisteme geçilmesiyle birlikte tüm ihtiyaçların ve desteklerin net bir şekilde takip edilmesi ve fazla ihtiyaçların da mobilize olabilmesi mümkün olacak. Web öncelikli olarak başlayan İhtiyaç Haritası'nın mobil uygulamaları da geliştirilme aşamasında.

mertfirat ihtiyac

Buna ek olarak farklı sosyal sorunlara yönelik kampanyalar yapmak da İhtiyaç Haritası'nın planları arasında. Bunlar, her ay farklı bir kampanyaya odaklanarak ihtiyaç ve destek buluşmalarının düzenlenmesi; gönüllülere yönelik etkinliklerle bir topluluk oluşturulmasını kapsıyor. Bununla birlikte ihtiyaç ve destek dağılımında ihtiyaçların ağırlığının ihtiyaç sahiplerinin destekçi gibi davranabilmesini sağlayacak yeni yollarla mümkün hale getirilmesi ön görülüyor daha uzun vadede.

İhtiyaç Haritası çok yönlülüğüyle, bireysel olduğu kadar kurumsal sosyal sorumluluk projeleri için de iş birlikleri için oldukça elverişli bir platform. Platform, Türkiye’de farklı noktalarda bulunan ve mağazaları olan şirketlerin çalışanlarıyla ortaklaşa projeler yapmayı ve kent özelinde ihtiyaçların karşılanması için birlikte hareket etmeyi de amaçlıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.