Henüz Facebook uygulamaları kadar olmasa da Whatsapp botlarının yükselişe geçtiği bir dönemdeyiz. Genelde ABD'de örneklerini gördüğümüz bu trendin son örneği de yerli girişim MekanAsistani.com.
Mekan Asistanı, adın da anlaşılacağı gibi gitmekistediğiniz mekanı bulmanıza yardımcı olan bir araç. Facebook profilinizi ve telefon numaranızı paylaştıktan sonra Whatsapp üzerinden sizinle iletişme geçiyor ve mekan bulma konusundaki sorularınıza yanıt veriyor.
Üçü Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi olan 4 kişilik bir ekip (Kerem Sertan Özkılıç, Ece Berker, İhsan Serdaroğlu + Emre Semercioğlu) tarafından hayata geçirilen Mekan Asistanı, 7/24 sorularınızı yanıtlamayı vaad ediyor. Sizin için doğru adresi bulduğunda rezervasyon yapmanıza veya ön sipariş vermenize de yardımcı oluyor.
Ekim ayı sonunda hayata geçirilen girişim, elbette tam otomatik bir yazılımla çalışmıyor. İlk zamanlar sorulara elle yanıt verdiklerini söyleyen Kerem Özkılıç, o süreçte 6-7 dadikada yanıt döndüklerini, ama şu anda geliştirilen yazılımla sorularının yarısının yanıtının 1 dakikadan daha az sürede verildiğini söylüyor. Hedefte ise her 10 sorudan 9'unu 1 dakikadan kısa sürede yanıtlamak.
Daha önce sorulmuş sorular otomatik olarak yanıtlanırken yeni karşılaşılan sorulara Mekan Asistanı ekibinden yanıt geliyor. Tabi bu süreçte yanıt süresinin uzaması da mümkün oluyor. Henüz gerçek anlamda kendi kendine öğrenen bir algoritma ise geliştirilmiş değil.
2500'e yakın üye ile 129 rezervasyon
Anlaşılacağı üzere Mekan Asistanı'nın hedefinde Zomato, Foursquare, Yelp gibi mekan keşfetme girişimleri var. Kerem Özkılıç, bu platformlarda bir kullanıcının mekan bulması süresinin 10-30 dakika arasında değiştiğini söylüyor ve Mekan Asistanı'nın daha zahmetsiz ve hızlı bir hizmet sunduğunu/sunacağını iddia ediyor.
Mekanla ilgili özel soruları yanıtlayan ve bilgi teyiti yapabilen Mekan Asistanı, mevcut platformlarda olmayan detaylar sunarak tercih sebebi olmak istiyor. Aldığımız bilgiye göre 2500'e yakın üyesi bulunan girişim, 129 rezervasyon yaptırarak işe yarayabileceğini göstermeye başlamış. Yani yüzde 5 civarında bir geri dönüş sağlıyor.
Kerem Özkılıç, Mekan Asistanı'nı da GoButler ve Getmagic gibi insan yardımlı yapay zeka formatına dönüştürmek istediklerini söylüyor. Bu süreçte Whatsapp'tan engelleme gelebileceğini de düşünüyor ve ilerleyen dönemde ayrı bir uygulama çıkarabileceklerini de söylüyor.
Bu tür bir uygulamanın ilk aşamada tamamen yapay zekaya indirgenmesi zor olabilir. Ancak ilerleyen zamanda kullanıcı sorgularının iyi bir analiziyle direkt insan etkisinin oldukça azaltılabileğini düşünüyorum. Bu alanda yeni uygulamaları olan girişimleri görmek istediğimizi de bu vesileyle belirtmiş olalım. :)