Crossover: Türkiye'deki yeteneklere yüksek maaşlarla ABD'li şirketlerin kapılarını açıyor

Crossover: Türkiye'deki yeteneklere yüksek maaşlarla ABD'li şirketlerin kapılarını açıyor

ABD merkezli Crossover.com, tüm dünyadan yetenekli çalışanlara ABD'deki şirketlerin kapısını açan bir girişim. Uzaktan çalışma sistemini tam zamanlı olarak uygulayan Crossover'ın yeni hedef pazarı ise Türkiye.

Geçtiğimiz aylarda Crossover'da Türkiye Ülke Müdürü olarak görev yapmaya başlayan Sinan Ata'dan konuyla ilgili bilgiler aldık ve Crossover'ın neler sunduğunu öğrendik.

ABD merkezli şirketlere uzaktan yetenek transferi

Crossover 3Crossover en başta da belirttiğim gibi ABD merkezli ve ABD şirketlere yetenekli çalışanlar kazandırmayı hedefleyen bir girişim. ABD'deki sıkışan yetenek kıtlığının/rekabetinin önünü açmak isteyen Crossover, çözümü diğer ülkelerdeki yetenekleri avlamakta bulmuş. Ancak bu yetenek avını tamamen uzaktan yapıyor. Yani Türkiye'deki bir kişinin ABD'ye taşınma zahmetine girmeden ABD'deki bir şirket için çalışabilmesine olanak tanıyor.

Crossover'ın kurucusu Andy Tryba, uzun yıllar Intel’de üst düzey yöneticilik yapan bir isim. Beyaz Saray’da Yüksek Teknoloji Temelinde İş ve Rekabet başlıklı başkanlık konseyine direktörlük yapan Tryba, Obama hükümetinin de bu konudaki ihtiyacı önemsediğini görmüş ve Crossover'ı kurmaya karar vermiş. O günden bu yana da büyüme hedeflerini yükseltmiş.

Üst düzey yetenekler aranıyor

Kendi bulduğu yetenekleri ABD'li şirketlerin uygun pozisyonlarına öneren Crossover, sadece tam zamanlı ve üst seviye çalışanları sisteme kabul ediyor. Üstelik sisteme kabul etmeden önce bazı testlerden geçiriyor ve bu seçilmiş kişiler arasına giren kişilere de yıllık 150 bin dolara varan cazip işler önerebiliyor. Ödemeleri ise haftalık olarak yapıyor.

Crossover Türkiye Ülke Müdürü Sinan Ata'dan aldığımız bilgilere göre Crossoover, önümüzdeki 18 ayda Türkiye’den 1000 yeteneği farklı pozisyonlarda istihdam etmeyi hedefliyor. Şu anda Crossover'da Türkiye’den 22, dünyadan ise toplam 1150 kadar profesyonel istihdam edililiyor.

Crossover 2
Örnek Bir Çalışan Profili

Uzaktan çalışmak, hem de tam zamanlı ?

Sinan Ata, Crossover'ın bu vizyonuna Türkiye'den de katkı sağlayacak yetenekler olduğuna inandığını ve adayların uzaktan çalışma disiplinine sahip kişiler olması gerektiğini ifade ediyor. Crossover'ın bir iş takip uygulamasıyla çalışanların performansını izlediğini ve çalışanların yalnızca yüzde 3'e yakın bir kısmının üretkenlik aracını manipüle etmeyi denediğini ama başarısız olduğunu da sözlerine ekliyor.

Çalışma verilerini analiz ettiklerini söyleyen Sinan Ata, 1150’den fazla çalışanın performansları üzerinden derlenen istatistikleri de bizimle paylaşıyor ve konuya biraz daha ışık tutuyor.

Crossover2

Türkiye'deki şirketlerin çalışanlarını dışarıya kaptırmak istemeyeceği kesin ama Crossover'ın da bu konuda iddialı olduğu ve iyi fırsatlar sunduğu da ortada. Henüz ABD dışından şirket kabul etmeyen Crossover, ilerleyen dönemde talebe bağlı olarak bu hizmeti diğer ülkelere de genişletmeyi planlıyor. Önümüzdeki aylar içinde Crossover'ın pazarda nasıl bir yer edineceğini hep birlikte göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.