ABD drone sahiplerini kayıt altına almaya hazırlanıyor

ABD drone sahiplerini kayıt altına almaya hazırlanıyor

ABD'nin havacılıkla ilgili resmi düzenleyici kurumu Federal Havacılık Dairesi (FAA), artık tüm drone'ların kayıt altına alınacağını duyurdu.

Eğer ABD'de yaşıyorsanız ve bir drone sahibiyseniz artık drone'unuzu FAA'ye kayıt ettirme zorunluluğunuz var. Drone kaydı için bir diğer koşul da drone'unuzun yarım kilogram ile 25 kilogram arasında olması. FAA'nin bu uygulamayı oldukça hızlı çıkartmasının ardındaki sebep ise yaklaşan Noel tatili öncesi 700 bin adet drone satışının bekleniyor olması. FAA, artık kayıt altına alımı daha da güçleştirmemek için çaba sarf ediyor.

21 Aralık tarihinden itibaren başlayacak olan kayıtlar, FAA'nin resmi web adresi üzerinde ilk 30 gün boyunca ücretsiz olarak yapılabilecek. Bu tarihten itibaren ise 5 dolar kayıt ücreti talep ediliyor olacak. Bu fiyatın tamamen bu database'i ayakta tutmak için talep edileceği ifade edilmiş. Tüm drone sahipleri için son tarih ise: 16 Şubat 2016.

ABD'de kayıt dışı uçuş yapan drone sahiplerini ise ciddi cezalar bekliyor. 3 yıl hava trafiğine çıkmaktan men edilmenin yanında, yüksek meblağda para cezaları da gündeme geliyor. Drone sahipleri, FAA'ye isimlerini, adreslerini, e-posta adreslerini kayıt esnasında sunuyor.

Bugüne kadar drone'lar pek çok hukuksal soruna ve krize yol açmıştı. Uçuşa yasak bölgeleri hiçe sayan drone pilotları kimi zaman eğlence ya da video/fotoğraf çekmek amaçlı bile olsa pek çok problem yarattı. Washington'da Beyaz Saray'ın üstünde uçan şüpheli drone düşürülmüş, ülkemizde de benzer olaylar yaşanmıştı; 10 Kasım'da Anıtkabir üstünde çekim yapmak amaçlı uçan bir drone basına bilgi verilerek iniş yapması gerektiği aksi takdirde vurulacağı ifade edilmişti.

Özellikle uçakların uçuş güvenliğini riske eden durumlar, havalimanı çevresinde pek çok kriz meydana getiriyordu. İstanbul Atatürk Havalimanı'nda da başa gelen olaylarda drone'lar havalimanı ve uçakların görüntüsü almak adına yüzlerce yolcunun hayatını da riske attı. Dünyada bıgüne kadar en çok drone olayının yaşandığı bölgeler ise havalimanı çevreleri.

Bakalım bu düzenlemeden sonra ABD'de daha bilinçli uçuşlar yapılmaya başlanacak mı? Son olarak ülkemizde de drone'larla ilgili olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan taslak çalışmaların devam ettiğini belirtelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.