3.4 milyon dolar destek toplayan mini drone Zano neden başarısız oldu? Kickstarter araştırıyor

3.4 milyon dolar destek toplayan mini drone Zano neden başarısız oldu? Kickstarter araştırıyor

Mini drone'ları için topladığı 3.4 milyon dolar destekle, Avrupa'nın en iyi fonlanan Kickstarter projesi olma unvanını kazanan Zano'nun yapımcı şirketi kısa bir süre önce iflasını açıkladı. 12 binden fazla kişi tarafından desteklenen projeyle ilgili yoğun tepki almaya başlayan Kickstarter, kendisi için radikal sayılacak bir uygulamayla vakayı araştırmaya başladı. Teknoloji gazetecisi Mark Harris'i görevlendiren Kickstarter, Zano'nun başarısızlığının kendi başarısızlığına dönüşmesi algısını değiştirmeye çalışıyor.

İngiltere merkez Torquing Group'un projesi Zano, bundan yaklaşık bir yıl önce Kicktstarter kampanyasına başlamış ve HD fotoğraf, havadan çekim ve ultra taşınabilir olma gibi özelliklerle yüksek ilgi görmüştü. Avuç içine sığan mini drone'ları için geçtiğimiz Ocak ayında 3.4 milyon dolar fon toplayan Torquing Group bir süre sonra 600 adet drone'u ilk destekçilerine dağıtmıştı. Ancak Zano, vaat edilenin aksine, zar zor uçabiliyor, duvarlara çarpıyor ve düşük kalitede video çekimi yapıyordu. Beklentileri karşılayamayan Zano'nun yapımcı Torquing, geçtiğimiz Kasım ayında iflasını açıkladı.

Bu, tahmin edebileceğiniz gibi en çok da destekçileri için kötü haberdi. Kickstarter'ın kaybeden projelerle ilgili sorumluluk almamasına karşı tepkiler Change.org'a kadar uzandı. Parasının iadesini talep eden bir kampaya iki binden fazla imza topladı. Kickstarter'ın buna cevap olarak bir gazeteciyi görevlendirmesi ise vakanın platform için bir güven ve itibar meselesi haline geldiğini doğruluyor. Kickstarter yakın zamanda lazerli tıraş bıçağı Skarp kampanyasını platformundan atarak benzer bir krizin önüne geçmeye çalışmıştı.

Başarısız olan projeler Kickstarter'ın en zayıf noktalarından biri haline geliyor ve bu da haliyle alternatif platformlar için bir fırsata dönüşüyor. Projelerin gerçekleşme olasılıklarını denetleyen Crowd Supply, yüzde 100 başarı oranıyla önemli bir boşluğu dolduruyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.