Turkcell, küresel pazar araştırma şirketi Ipsos ile birlikte Türkiye'deki online alışverişçilerin davranışlarını analiz eden e-ticaret araştırmasını bugün paylaştı. E-ticaret sektörü ve mobilin yükselişiyle ilgili güncel verilerin olduğu araştırmada bizim dikkatimizi çeken en önemli noktaların başında e-ticaretin önündeki ürün deneme bariyeri geliyor.
Turkcell'in paylaştığı güncel verilere göre, Türkiye nüfusunun yüzde 14’ü online alışveriş yapıyor. Online alışverişçilerin yüzde 50’den fazlası 15-35 yaş arasında ve erkekler kadınlara göre online alışveriş konusunda daha aktif. En fazla alışveriş yapan kitle is yüzde 22 ile öğrenciler. Araştırmada mobil ticaretin son bir yılda yüzde 50-60 oranında büyüdüğü belirtiliyor. Mobilde 4.5G için geri sayan Turkcell, yüksek hızlı internetin mobil ticareti de destekleyeceği ön görüsünde bulunuyor.
E-ticaret pazarına aşina olanlar müşterilerin online alışverişi tercih etmesindeki temel sebebin fiyat avantajı olduğunu biliyorlardır. Turkcell'in araştırması da bunu doğruluyor. Araştırmaya göre online alışverişçilerin neredeyse tamamı alışveriş yaptıkları internet sitesi dışındaki internet sitelerinden de fiyat araştırması yapıyor. Bu, birçoklarımız için sürpriz değil ancak e-ticaret pazarını büyütmekle ilgilenenler için kritik veri, online alışverişçilerin yüzde 53'ünün internetten ürün almadan önce fiziksel bir mağazada ürünü inceliyor olması. Her beş alışverişçiden ikisi ise mağaza gezerek fiyatları inceliyor.
Araştırmanın doğruladığı sonuç, e-ticaretin ancak daha ucuz bir alternatif sunduğu zaman fiziksel mağazalara bir alternatif olabildiği. Buradan hareketle fiyat rekabetine yönelme seçeneğiyse onlarca kez denendi ve sonuçlarını artık hepimiz biliyoruz. Ancak yeni bir okuma da mümkün: Online ve offline arasındaki sınırın gittikçe flulaşmaya başlaması da bu nedenle tesadüf değil. Türkiye'de e-ticaret pazarının 2015 yılında ana sloganlarından birinin omnichannel, diğer bir deyişle O2O (Online to Offline ya da Offline to Online) ticaret olması, pazar için nihayet yeni bir başlangıca işaret ediyor olabilir.
Ancak O2O deneyiminin yeni teslimat seçenekleriyle sınırlı kalmaması gerektiği ortada. Fiyat farkını denklemden çıkararak, online ve offline mağazalar arasındaki deneyim farkına odaklanmak yani e-ticaret mağazalarının çokça takıldığı ürün deneme bariyerini aşmasını sağlayacak çözümler üretmek, yeni bir e-ticaret sitesi kurmaktan daha ilginç olabilir. 2016 bunun için doğru zaman olacak gibi görünüyor.
Ürün deneme bariyerinin nasıl aşılacağına dair örnekleri incelemeye yakın zamanda faaliyete başlayan Try.com ya da Fitle gibi örneklerle başlayabilirsiniz. Fikirler size sıradan geliyorsa Uzak Doğu'da O2O alanında çok sayıda örnek uygulama var, Artırılmış Gerçeklik (AR) ya da Sanal Gerçeklik (VR) de gelecek vaat eden teknolojiler bu alanda.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap